Foto: Nenad Đorđević/FoNet

„Turski Parlament i njegov predsednik koji ćute na hapšenja i progone gradjana, opozicionih poslanika, pisaca, intelektualaca, novinara, profesora, umetnika i masovna kršenja ljudskih prava nisu oni sa kojima Skupština Srbije treba da se tapše po ramenu.

Dok sve relevantne svetske institucije za ljudska prava upozoravaju na masovna i drastična kršenja prava i sloboda gradjana u Turskoj, dok predsednik Turske, Redzep Taip Erdogan, derogira sve institucije, uključujući i Parlament Turske, ukida demokratiju i grabi svu vlast za sebe, srpski parlament jednoj od perjanica takvog režima priredjuje gala večere i očekuje od poslanika da na njima učestvuju. Ne hvala.

Ponižavajuće je da, dok su izveštaji Ujedinjenjh nacija, Human Righst Watch-a i Amnesty International-a puni podataka o stotinama ubijenih, masovnim hapšenjima novinara, zatvaranjima stotina medija i nevladinih organizacija i hapšenjima opozicionih poslanika, kao i vise od 150.000 profesora, boraca za ljudska pava, sudija i tužilaca, nasa Skupština dočekuje predsednika turskog parlamenta kao dragog gosta, borca za demokratiju i političkog prijatelja. Nije pošteno.

Demokratska stranka je nastala da bi se borila protiv autokratije, strahovlade i nasilja. Tako ce uvek biti. Onima kojima ne smeta nečovestvo, koji mogu da se smeju i sede za istim stolom dok su nevini u zatvoru, osudjeni jer ne misle isto, neka im je na čast. Za mene nije ljudski“, kaže se u pisanoj izjavi poslnika Ds Balše Božovića.