Brnabić i Šarec: Odnosi dve zemlje dobri, Slovenija podržava proširenje EU 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Predsednik Vlade Slovenije Marjan Šarec i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenili su danas da su politički i ekonomski odnosi dve zemlje dobri i da nemaju puno otvorenih pitanja.

Brnabić je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beogradu rekla da je sa Šarecom govorila o održavanju zajedničke sednice dve vlade tokom ove godina koja će biti peta sednica po redu sa tom zemljom.

Pored zajedničke sednice Brnabić je zatražila da se tada održi i privredni forum jer Srbija i Slovenija beleže kontinuirani rast u privrednoj sradnji.

Ukupna spoljno trgovinska razmena bila je 1,6 milijardi evra i Privredna komora Srbije je otvorila predstavništvo u Ljubljani, prvo takvo u regionu, koje, kako je Brnabić rekla, treba da pomogne u produbljivanju odnosa dve zemlje.

Ona očekuje i rast srpskih investicija u Sloveniji koje trenutno iznose 300 miliona evra.

Šarec je rekao da je Srbija dobar partner sa kojom ima malo otvorenih pitnja i sa kojom Slovenija ima dobru saradnju na ekonomskom i političkom planu.

On je napomenuo da će se truditi da se razvije još bolja saradnja u privredi i turizmu.

Šarec je kazao i da Slovenija podržava proširenje EU na Zapadni Balkan jer, kako je rekao, Srbija to zaslužuje.

On je još kazao da će Slovenija nastaviti da šalje policiju kao ispomoć u rešavanju migrantske krize ističući da je ta kriza velik problem koji treba rešiti što brže i, kako je rekao, što bliže izvoru.

Šarec: Podržavamo proširenje EU, Srbija to zaslužuje

Predsednik Vlade Srbije Marjan Šarec izjavio je danas u Beogradu da Slovenija podržava proširenje EU na Zapadni Balkan, jer Srbija to zaslužuje.

On je na zajedničkoj konfereniji sa premijerkom Srbije Anom Brnabić rekao da će Slovenija sigurno i dalje nastaviti da podržava evropske integracije i da, kao poznavalac i prijatelj regiona, veoma dobro poznaje i razume probleme.

Govoreći o pitanju sukcesije bivše SFRJ, Šarec je rekao da postoji slaganje da se stvari ubrzaju te da će o tome biti reči na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Slovenije koja će se održati ove godine.

Brnabić je zahvalila Sloveniji na podršci Srbiji na putu ka EU i na tome što je zastupnik proširenja.

„Hvala premijeru i Vladi Slovenije na snažnoj i kontinuiranoj podršci. Nikada nismo imali posebna uslovljavanja od strane Slovenije kada je reč o otvaranju pregovaračkih poglavlja, a imali smo uvek veliku tehničku podršku“, rekla je Brnabić.

Na pitanje da li su razgovarali o Kosovu, Brnabić je rekla da Slovenija ima jasan stav i da Srbija razume njihov stav o priznanju Kosova, ali da je potrebno da i Slovenija razume stav Srbije o Kosovu.

Ona je kazala da su razgovarali o taksama na robu iz Srbije koje ne doprinose stabilnosti u regionu, te navela da se Slovenija slaže da to ne doprinosi stabilnosti.

Brnabić: Sporazum stupa na snagu 1. septembra, ne očekujem veći odliv radne snage u Sloveniju

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ratifikovani sporazum, kojim se reguliše zapošljavanje srpskih radnika u Sloveniji, stupa na snagu 1. septembra i da ne očekuje veći odliv radne snage.

Ona je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Slovenije Marjanom Šarecom u Beogradu rekla da je cilj sporazuma materijalna i pravna sigurnost radnika.

Brnabić je kazala i da Srbija ne može da reši problem odliva mozgova tako što će da zabrani ljudima da odlaze, ali da je bitno da uslovi budu kontrolisani i da se uradi „sve što je moguće da odliv mozgova postane cirkulacija mozgova“.

Šarec je rekao da Slovenija ima rekordnu zaposlenst i da im nedostaje radna snaga.

On je kazao da se protok radnika uvek dešava posebno u EU i da je zbog toga bolje da te stvari budu regulisane i da ljudi imaju zaštitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari