Branko Ružić: Taksiste je neko pogrešno informisao 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic

Taksistima želim, najiskrenije, sve najbolje, i još jednom im poručujem da nema razloga za teške reči, već isključivo za iznošenje istine, koju očigledno znaju samo oni koji koordinirano vode proteste ali je ne iznose iz njima poznatih razloga, dok ogroman broj onih koji protestuju nažalost znaju samo za zadate personalne, a možda i političke mete koje treba napadati, čak iako za to nema utemeljenja u činjenicama.

Međutim, bez istine teško će se doći do rešenja. Smatram da je vrhovni interes građana i države da Beograd ne bude blokiran i potrebno je da se iznađe adekvatno rešenje, na jedinom mestu gde je to moguće a to su institucije, nikako ulica. Vrlo je kontraproduktivna konfrontacija taksista sa Beograđanima, kao i sa Vladom Srbije, ukoliko žele da ispune svoj cilj – kaže za Danas Branko Ružić, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, komentarišući višednevni štrajk taksista u glavnom gradu.

*Zašto ste na meti baš vi i Aleksandar Antić, ministar za energetiku na meti, a ne neko od naprednjaka. Da li su ti napadi dirigovani iz nekog drugog centra?

– Žao mi je što upiru prstom u pogrešne mete jer ih je očigledno neko pogrešno informisao ili instruisao kako bi se teret odgovornosti prebacio na nekoga ko nije direktno nadležan. To vam je kao da pošaljete pacijenta koji ima kardiovaskularnih problema kod manikira ili pedikira u kozmetički salon. Jasno je naše zalaganje, ali i obaveza svih u Vladi da primenjuju propise koji se donose u parlamentu. Takođe je potrebno i da ih precizno pročitaju. MDULS, ponavljam dobronamerno, nije nadležan za registraciju udruženja već je to APR, i to još od 2011. Upravna inspekcija pri našem ministarstvu nije ni na koji način nadležna za inspekcijski nadzor nad radom udruženja tako da delatnost koju obavlja dotično udruženje ne može biti u našoj sferi delovanja. Sve što je bilo do nas, ministarstvo je uradilo u skladu sa zahtevima i nalozima Vladine radne grupe.

*I naprednjaci često prozivaju socijaliste da nisu lojalan partner i da je vreme da isprobate opozicioni rad. Da li je to neko upozorenje da SNS na vas ne računa kao na budućeg koalicionog partnera?

– Socijalistička partija Srbije i predsednik Dačić je na strateškom nivou pokazala državotvornost, odgovornost i lojalnost prema građanima Srbije i naravno prema SNS-u i predsedniku Vučiću. Kada govorim o strateškom nivou, mislim i na Vladu Srbije, i na parlament, ali naravno i na niže nivoe vlasti. Našu lojalnost je potvrdila novija politička istorija jer su uvek u teškim trenucima po Srbiju u poslednje dve decenije, partneri birali nas, a ne mi njih i građani su im zahvalni na tome. Što se pozicionog ili opozicionog rada tiče, sačekajmo izbornu utakmicu, a ono što je sigurno sto odsto, to je da će SPS raditi u interesu građanki i građana Srbije, ma u kojoj poziciji bio.

*Da vas podsetim i predsednik Srbije je najavio da SNS nakon izbora neće biti darežljiv kao do sada prema koalicionim partnerima?

– Nije moj manir, a ne bi bilo ni vaspitano da se bavim odnosima i kvotama unutar dosadašnje liste SNS na kojoj se zaista nalazi impozantan broj političkih partija koje svakako imaju određeni značaj. Međutim, aksiom je da je SNS daleko najjači politički faktor uz liderstvo Aleksandra Vučića, i da će i ubuduće to biti, tako da će ta „darežljivost“ sa punim pravom biti proizvod njihove utemeljene političke procene. SPS je do sada nastupao samostalno u svojoj tradicionalnoj koaliciji, i uvek je nakon izbora i dogovora dva lidera Vučića i Dačića zaista bio uvažen u meri koja je bila refleksija političke potrebe. Smatram da broj ministara nije osnovni kriterijum jer je važno da kao tim, svi zajedno, u strateškoj ravni uradimo što više za Srbiju i njene građane, i da oni koji na tome rade, zaista to i umeju. Mi smo se uvek trudili da to bude tako.

*Znači li to da ćete na izbore ići samostalno, odnosno u koaliciji sa JS. Istraživanja pokazuju da imate podršku između 9 i 11 odsto, a analitičari tvrde da ste zbog koalicije sa naprednjacima izgubili identitet i da je pitanje ko će za vas da glasa?

– Dušebrižnicima mogu da poručim da ne brinu preterano, jer evo već sedmu godinu navodno gubimo identitet, a jedina smo tradicionalna politička partija u Srbiji koja je opstala, ne stagniramo, čak imamo i blagi trend rasta. Ne znam ko to može da se pohvali da postoji skoro tri decenije, da tri starosne generacije imamo u članstvu, da se podmlađujemo, reformišemo i idemo napred. SPS je voćka čudnovata. Neki nas simpatišu, neki nas ne vole, ali velika većina nas poštuje. Što se izbora tiče, još uvek se nije zvanično razgovaralo o modelu nastupa imajući u vidu političke okolnosti u kojima se Srbija danas nalazi. U svakom slučaju, kao i uvek, spremni smo za još jedan izborni ciklus.

*Ne znam da li ste voćka čudnovata, ali izbore dočekujete bez izabranog rukovodstva. Zbog čega Dačić kalkuliše i odlaže predlaganje rukovodećih organa stranke. Da li ste svi vi na nekoj proveri?

– Nema kalkulisanja i odlaganja. Samo ima mudrog rukovođenja. SPS ima izabranog predsednika, Glavni odbor, predsednika Izvršnog odbora, i preostalo je da se u narednom periodu verifikuje sastav Predsedništva i Izvršnog odbora, podele jasna zaduženja i pripremi kampanja.

*Može li se govoriti o legitimnim izborima, ukoliko veći deo opozicije bude bojkotovao izbore?

– Bilo bi mnogo mudrije za taj „deo opozicije“, pre svega zbog njih samih, da izađu na izbore. A što se tiče legitimiteta, to pitanje se uopšte ne postavlja. Naravno da svi učesnici u izbornoj utakmici crpe svoj legitimitet od građana kao nosilaca suvereniteta naše države koji glasaju za političke opcije. To što bi taj „deo opozicije“ da dođe na vlast bez izbora i bez tog legitimiteta, to je njihov problem.

*Opozicija smatra da ne postoje fer i pošteni uslovi za izbore, da su u medijskom mraku, dok predsednik Srbije ne prestaje sa funkcionerskom i medijskom kampanjom?

– Opozicija koja je najavila bojkot se ponaša kao da funkcioniše u paralelnom svetu. Ne vide da vlast čini sve kako bi u skladu sa zakonima koji su između ostalog upravo doneti za vakta tog „dela opozicije“ unapredili sfere na koje se upravo oni žale. Medijska slika i uređivačka politika je refleksija „duha vremena“ i primene propisa koji regulišu tu sferu. Ukoliko neko predano i vredno radi za državu onda to zavređuje medijsku pažnju. Kao i rad opozicije, u onoj meri koliko ga ima. Ne možete na ulici i nečijom pojedinačnom voljom menjati članove REM-a, nalagati urednicima u privatnim medijima uređivačku politiku, protivustavno pomerati termin redovnih izbora zato što to eto treba tom „delu opozicije“. A „deo opozicije“ još i bojkotuje rad parlamenta u kome imaju direktan prenos na javnom servisu i priliku da iznesu svoje kritike, programe i politike, ukoliko ih imaju.

*Opozicija traži i sređivanje jedinstvenog biračkog spiska (JBS)? Koliko je to veliki posao i da li je moguće da se završi za nekoliko meseci, koliko je ostalo do izbora?

– JBS nikada nije bio ažurniji, i svakim danom je sve ažurniji. To ni na koji način ne može biti argument za bojkot izbora. Mi u MDULS na tom poslu radimo u kontinuitetu već više od dve godine, uvezali smo matične knjige umrlih i venčanih sa JBS, formirana je i Vladina radna grupa za JBS u čijem sastavu su Crta i Cesid, referentni stručnjaci i predstavnici ministarstava, a u dogovoru sa ODIHR. Odgovorno tvrdim da JBS nije, ne može, niti će biti uzrok za bilo koju vrstu potencijalne neregularnosti.

*Zbog čega vlast nije mogla bez posrednika da razgovara sa opozicijom? Morali su da se umešaju i predstavnici Evropske unije?

– Vlast je uvek iskazivala spremnost da razgovara. Međutim „deo opozicije“ je pobegao iz institucija iz njima znanih razloga i sada su u poziciji da prihvate dijalog uz posrednike Iz Evropskog parlamenta, ali na poziv predsednice parlamenta Maje Gojković. Deo njih ima toliki nivo mudrosti da će verovatno odbiti i tu opciju i zato sam i rekao da će opozicija doživeti status „društva mrtvih pesnika“ jer se ponašaju kao Kalimero i čim nisu na vlasti viču: „Ovo je nepravda.“ Apelujem na njih da ozbiljno shvate bavljenje politikom, kao i odgovornost prema građanima koje pretenduju da predstavljaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari