Po završetku parade, znaćete koliko je novca i na šta potrošeno, jer nemamo razlog bilo šta da krijemo. Istakao bih da je taj novac već predviđen budžetom za ovu godinu.

Vladi Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem, i ministarstvu na čijem sam čelu, velika je čast, ali i odgovornost, što će na vojnoj paradi predstaviti sve što je prethodnih godina urađeno na reformi vojske. Pokazaćemo da smo spremni da izvršimo sve zadate misije, ističe u intervjuu za Danas Bratislav Gašić, ministar odbrane, odgovarajući na pitanje koliko košta građane Srbije vojna parade.

Da li je u atmosferi zagovaranja opšte štednje, smanjenja penzija, socijalnih davanja neprikladno trošiti državni novac na paradu, umesto da se ta sredstva usmere na neka druga mesta?

– Vlada Srbije štedi svaki dinar kojim raspolaže, ali to ne znači da smemo da zaboravimo da je ovo godina u kojoj obeležavamo 70 godina oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu i 100 godina od početka Velikog rata. To su značajni jubileji, a još je važnije to da je Srbiju borba za slobodu koštala mnogo života. Treba da čuvamo sećanje na hrabrost i požrtvovanje naših predaka.

Rekli ste da je za građane važno da vide vojnu paradu, zbog čega to mislite, odnosno na osnovu čega ste to procenili?

– Vojsci Srbije građani i dalje najviše veruju. Tome smo doprineli svojim profesionalnim i stalnim angažovanjem tokom poplava. Uveren sam da ćete 16. oktobra biti ponosni, jer će narod opet pratiti ono što radi njihova vojska. Očekujemo veliki broj građana jer sam uveren da oni vrednuju sve ono što radimo da bi bili bezbedni.

Zbog čega na paradu nije direktno pozvan predsednik Amerike Barak Obama, kao što je to učinjeno kada je reč o Vladimiru Putinu? Kontaktirali smo ambasade Amerike i Velike Britanije i rečeno nam je da prvi ljudi tih država nisu pozvani na vojnu paradu, iako ste Vi tvrdili suprotno.

– U sklopu obeležavanja 70 godina od oslobođenja Beograda organizujemo paradu, za koju smo uputili poziv velikom broju visokih vojnih zvaničnika. Paradi će prisustvovati predstavnici diplomatskog kora, prijatelji i saveznici naše zemlje, ali i brojni gosti iz inostranstva.

Da li je centralna proslava koja bi po logici stvari trebalo da se održi 20. oktobra, na tačan datum oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, pomerena na 16. oktobar, jer Vladimir Putin tada dolazi u Srbiju?

– U zakazivanju datuma održavanja parade nema nikakve posebne simbolike. Poseta ruskog predsednika bila je planirana u nekom drugom bliskom terminu, pa je iz navedenih razloga odlučeno da se realizuje 16. oktobra.

Strateški cilj Srbije je, navodno, članstvo u EU. Šta mislite o onim tumačenjima Putinovog prisustva na vojnoj paradi koji u tome vide paradoks, s obzirom na činjenicu da je EU praktično u vojnom sukobu sa Rusijom preko Ukrajine?

– Naše strateško opredeljenje ostaje saradnja sa svim partnerima i na Istoku i na Zapadu. Članstvo u EU je za nas glavni spoljnopolitički cilj, ali će Srbija nastaviti da unapređuje tradicionalno dobre i prijateljske odnose sa Ruskom Federacijom.

Kakav Vi lično imate odnos prema NATO?

– To sam kao ministar odbrane pokazao mnogo puta, a dobar primer je i učešće naše delegacije na samitu u Velsu i to da sam prvi ministar odbrane Srbije koji je to učinio. Svojim delovanjem pokazali smo da smo pouzdan i kredibilan partner svima, uz istovremeno pridržavanje državne politike naše zemlje kojom je Srbija vojno neutralna zemlja.

Koje bi bile prednosti a koje bi bile mane članstva Srbije u toj organizaciji?

– Ne može se govoriti o prednostima i manama članstva Srbije u NATO jer je Srbija vojno neutralna. Koristimo maksimalno sve mehanizme Partnerstva za mir i na taj način unapređujemo sposobnosti naših oružanih snaga.

Srbija se pridružila Americi i zapadnim zemljama u borbi protiv ID. Imajući u vidu da se Rusija protivi načinima borbe protiv ID koju sprovode Amerika i EU, šta mislite o tome?

– Terorizam je jedna od najvećih pretnji međunarodnom miru i stabilnosti. Srbija se zalaže za demokratske vrednosti i podržava borbu protiv terorizma. Nećemo biti vojno angažovani, već će naš doprinos toj borbi, pre svega, da se ogleda kroz razmenu informacija o borcima ISIL koji bi mogli da dođu sa ovih prostora.

Rekli ste da je izjava Aleksandra Jovičića o tome da je Dačić okoreli kriminalac i da bi ga trebalo izbaciti iz Vlade njihova privatna stvar. Zar ne mislite da su takve optužbe preteške da bi bile tako okarakterisane?

– Ne bih se uključivao u tu polemiku i tome ostajem dosledan.

Zbog čega visoki funkcioneri vaše stranke, kao i vi sami, izlazite u javnost sa brigom za bezbednost premijera Srbije? Vaša stranka ima apsolutnu vlast u državi. Deo javnosti to tumači kao reklamu i samopropagandu.

– Ja sam pre svega premijerov prijatelj, stranački kolega i saradnik u Vladi. Zadužen sam neposredno za njegovu bezbednost. Ne vidim sa brda bolje nego iz podnožja. Normalno je da brinemo za bezbednost čoveka koji je pokretač svega što se dešava u Srbiji.

Nova oružja

Šta biste izdvojili kao najrazvijenije oružje koje će biti predstavljeno na paradi?

– Predstavićemo nova sredstva koja planiramo da uvedemo u operativnu upotrebu u narednom periodu, kao što su bespilotna letelica Pegaz, višenamensko oklopno borbeno vozilo Lazar, školski avion Lasta, samohodni top SORA 122 mm i samohodni top-haubica 155 mm NORA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari