Bregu: 60 odsto građana Zapadnog Balkana ne veruje u institucije svojih država 1Foto: Veće za regionalnu saradnju

Stepen poverenja građana u vlasti i politiku generalno na Zapadnom Balkanu je alarmantan, s obzirom da 60 odsto građana ne veruje ni vladama ni parlamentima ni pravosudnim sistemima,, rekla je generalna sekretarka Veća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Kako je navela Bregu, takvo stanje pokazali su nalazi novog izdanja Balkanskog barometra na osnovu podataka za 2018. godinu

Ona je, obraćajući se u uvodnom delu učesnicima 7. Foruma civilnog društva Zapadnog Balkana u Tirani, istakla da, prema istim nalazima, građani Zapadnog Balkana smatraju da je civilno društvo najfunkcionalnije telo koje može pozvati vlasti na odgovornost, jer naime svaki drugi građanin veruje da civilno društvo može imati presudnu ulogu u delovanju vlasti, bolje nego mediji ili parlamenti.

„S obzirom da se građani uzdaju u organizacije civilnog društva i očekuju da one vrše pritisak na vlasti i imaju kritički pristup, ove se organizacije trebaju koncentrisati na četiri glavna elementa, a to su vladavina prava, jačanje institucija, primena kulture građanskog pritiska, pri čemu se ne dozvoljava nepoštovanje prva dva elementa, i na kraju, izbegavanje da postanu taoci vladinih sredstava kojima se u stvari kupuje ključni prostor za delovanje. Civilno društvo ne treba nikog uveravati u svoju nezamenjivu ulogu, posebno ne u našem regionu“, rekla je Bregu.

Ona je dodala da civilno društvo treba delovati u skladu sa ovlaštenjima koja ima.

Bregu je pozvala organizacije civilnog društva da sa Većem za regionalnu saradnju i regionom rade na pripremi nove strategije Jugoistočne Evrope do 2030. godine.

Predsednik Evropskog ekonomskog i socijalnog odbora (EESC), organizatora skupa, Luca Jahier, zamenik ministra za Evropu i spoljne poslove Albanije Sokol Deđa i direktorka za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) Angelina Eichhorst učestvovali su u uvodnom delu Foruma zajedno sa generalnom sekretarkom Veća za regionalnu saradnju Majlindom Bregu, gde su izneli svoja viđenja uključenosti civilnog društva na Zapadnom Balkanu.

Kako se navodi u saopštenju, predsednik Evropskog ekonomskog i socijalnog odbora Luca Jahier naglasio je koliko je uloga civilnog društva važna u promociji pomirenja u regionu i istakao podršku procesu proširenja Evropske unije (EU) koji je „u interesu i naših partnera  Zapadnog Balkana i iz Evropske unije, te i dalje treba biti jedan od prioriteta Unije“.

Zamenik ministra za Evropu i spoljne poslove Albanije Sokol Deđa rekao je da je legitimitet demokratije osiguran samo kroz učešće civilnog društva i dodao da su posvećeni „istinskom učešću organizacija civilnog društva kako bi se osigurala podrška javnosti reformama, kao i održivost tih reformi“.

Kako se dodaje, direktorka za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Eichhorst izrazila je punu podršku organizacijama civilnog društva i ponovila da „su one ključne za poticanje čvršćeg obavezivanja na promene u političkoj kulturi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari