Brisel ublažio ocene Beogradu 1

Evropska komisija nameravala je da objavi Izveštaj o napretku Srbije na putu ka EU koji bi sadržao oštrije ocene od onih koje su izrečene u dokumentu predstavljenom 9. novembra, tvrde za Danas nezvanično pojedini predstavnici diplomatskih krugova iz Brisela.

Naši sagovornici ističu da je EK odustala od takve namere i ublažila stavove „jer je svesna da je u Srbiji, kao i u drugim državama Zapadnog Balkana, osnaženo osećanje evroskepticizma“.

„Postojali su signali i nagoveštaji da će zvanični Brisel izreći oštrije kritike i Srbiji i drugim zemljama koje teže članstvu u EU, ali to se nije dogodilo, pre svega zbog toga što Unija želi da održi u životu proces evropske integracije. Mada je jasno da u naredne tri godine neće biti prijema novih članica, postoji izražena želja da se podstakne proces sprovođenja reformi, što je i kriterijum za pridruživanje EU. Da se EK držala prvobitnog plana, verovatno bi u Izveštaju o Srbiji bio pomenut i slučaj Savamala, budući da Brisel insistira na uspostavljanju vladavine prava“, ukazuju izvori iz Brisela.

Prema rečima naših sagovornika, EK „izuzetno pozitivno gleda na ulogu Srbije u migrantskoj krizi, pa je i to jedan od razloga što je Izveštaj ublažen“.

Podsetimo, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport rekao je prošle sedmice da nije praksa da se u Izveštaju EK pominju pojedinačni slučajevi i da je to razlog zbog kojeg se u dokumentu ne pominje „slučaj Savamala“. „To ne znači da se ne interesujemo za taj slučaj“, kazao je Davenport i dodao da se čitav slučaj prati u kontekstu realizacije Akcionog plana za poglavlje 23.

EK je u Izveštaju, između ostalog, ocenila da je Srbija relativno dobro napredovala u stvaranju efikasne tržišne privrede i reformi državne uprave, istakavši da u pravosuđu, iako ima političkih upliva, postoji napredak, dok korupcija i dalje predstavlja ozbiljan problem, kao i da ne postoje uslovi za puno izražavanje slobode izražavanja. EK je istakla da napori za suzbijanje korupcije tek treba da daju opipljive rezultate, institucionalni mehanizam još ne deluje kao ubedljiva snaga odvraćanja za korupciju, nužni su bitni rezultati u istrazi, donošenju presuda u slučajevima korupcije, uključujući visoki nivo.

„Džomba“ na putu

Bojsi – Ne mislim da će politička retorika u vezi sa kontroverzom oko rušenja pojedinih građevina u distriktu Savamala u većoj meri ugroziti američko-srpske odnose gledano dugoročno. To je „džomba“ na diplomatskom putu, navodi za Danas Gregori Rejmond, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Bojsi u Ajdahu, komentarišući kritike koje su srpski zvaničnici izrekli na račun američkog ambasadora u Srbiji Kajla Skota povodom njegovih izjava o građanskim protestima u Beogradu. Naš sagovornik ističe da mogu postojati neslaganja oko toga koliko je „ispupčenje“ na putu i koliko dugo traje „neravni“ deo puta, ali da je „značajno setiti se da su širi nacionalni interesi Srbije i SAD u saglasju, a ne protivrečni“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari