Brnabić: Bez otvorenih pitanja sa Vatikanom 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je u današnjem razgovoru sa državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pjetrom Parolinom da su odnosi Srbije i Vatikana dobri i bez otvorenih pitanja, saopštila je Vlada Srbije.

Brnabić je upoznala kardinala Parolina sa trenutnim okolnostima u pregovorima Beograda i Prištine i podvukla iskrenu opredeljenost Srbije ka nastavku dijaloga.

Ona je zahvalila državnom sekretaru Parolinu za principijelan stav Svete stolice u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Državni sekretar Svete Stolice obavestio je predsednicu Vlade da Vatikan sa posebnom pažnjom prati situaciju u regionu i dijalog Beograda i Prištine.

Parolin je naglasio i da je za Vatikan od izuzetne važnosti zaštita kulturnog i religioznog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

Sagovornici su se saglasili da je rad Mešovite komisije o Alojzu Stepincu i međucrkveni dijalog koji je iz njega proistekao, iako konačna odluka još nije doneta, imao pozitivne efekate na odnose Pravoslavne i Rimokatoličke crkve.

Kardinal Parolin preneo je podršku Vatikana evropskim integracijama Srbije, dodajući da je Evropska unija u osnovi projekat mira i suživota različitih religija i nacionalnosti, kojem Srbija i region Zapadnog Balkana pripadaju.

Premijerka Brnabić i kardinal Parolin složili su se da postoji uzajamna zainteresovanost za intenzivniju saradnju u kulturi i obrazovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari