Brnabić: Cenimo pomoć Norveške 1Foto: Kabinet premijerke

Srbija izuzetno cenu pomoć i podršku koju joj Norveška pruža u sprovođenju reformi, čiji je cilj unapređenje kvaliteta života svih građana i ubrzanje procesa evropskih integracija.

Ovo je danas izjavila je premijerka Ana Brnabić, koja se u Oslu sastala sa ministarkom spoljnih poslova Norveške Ine Eriksen Soreide.

Brnabić je ponovila da je članstvo u Evropskoj uniji ključni spoljnopolitički cilj Srbije i iznela očekivanje da ćemo u decembru otvoriti još tri ili četiri pregovaračka poglavlja.

U razgovoru sa norveškom ministarkom spoljnih poslova, predsednica Vlade Srbije naglasila je značaj unapređenja regionalne saradnje u svim oblastima, čemu je Srbija posvećena.

S obzirom na činjenicu da je Norveške od 2000. godine do danas podržala Srbiju sa oko 250 miliona evra bespovratne pomoći i da je jedan od najvećih donatora, Brnabić je istakla da bi nastavak podrške i pomoći bili bi dragoceni za Srbiju, posebno u oblastima koji su prioriteti u radu Vlade – obrazovanju, inovacijama i preduzetništvu, digitalizaciji i kreativnoj industriji.

Brnabić i Eriksen Soreide razgovarale su i o bilateralnoj saradnji u oblasti bezbednosti i odbrane, saopštila je Vlada Srbije.

 
Dobri vojni odnosi Norveške i Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je, u nastavku zvanične posete Norveškoj, razgovarala sa predstavnicima odbora za spoljne poslove i odbranu Parlamenta, saopšteno je iz Vlade.

Brnabić je ocenila da je, pored odličnih bilateralnih političkih odnosa, saradnja dve države u oblasti odbrane veoma rezvijena, a u poslednjih sedam godina Norveška je značajno podržala reformu sistema odbrane Srbije, sa više od četiri miliona evra u različitim projektima.

Opredeljeni smo za nastavak saradnje u oblasti odbrane, a posebno vojnomedicinske i vojnoobrazovne, istakla je ona.

Na sastanku se razgovaralo i o učešću u multinacionalnim operacijama.

Pripadnici Vojske Srbije su, zajedno sa norveškim vojnicima, učestvovali u misiji UN u Čadu i Centralnoafričkoj Republici.

Brnabić je naglasila da je članstvo u Evropskoj uniji ključni spoljnopolitički cilj Srbije i tu su pomoć i podrška Norveške u sprovođenju reformi izuzetno važni.

Ona je navela da bi za Srbiju bilo jako važno da se podrška proširi i u oblastima koje su prioriteti u radu Vlade – obrazovanje, inovacije i preduzetništvo, digitalizacija i kreativne industrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari