Foto: Kabinet premijerke

Brnabić je, u izjavi posle susreta sa premijerom Maroka, istakla da Srbija i Albanija imaju potpuno neslaganje oko Kosova, ali da su na skupu u Maroku pokazale da dijalog treba da postoji, jer je to jedini način da se region napravi stabilnijim.

„A stabilnost regiona je, ustvari, preduslov za prosperitet, ekonomski, politički i društveni svih zemalja u njemu“, konstatovala je ona.

„Primer otvorenog važnog pitanja između Srbije i Albanije, kao što je takozvana Republika Kosovo, i dijametralni stavovi i neslaganja oko tako važnog pitanja, koja su pre svega emotivna, ne treba da zatovre sva vrata za dijalog u svim ostalim stvarima“, ocenila je Brnabić.

Ona je dodala da je to i bila osnovna pozotivna poruka sa panela koji je otvorila sa Ramom, a smatra da je to poruka i sa celokupne konferencije.

Govoreći o susretu sa premijerom Maroka Sadedinom El Otmanijem, Brnabić je naglasila da je zahvalila na podršci koju je Srbija dobila od te zemlje, kao i na stavu da poštuju teritorijalni integritet isuverenitet Srbije i međunarodni pravni poredak i standarde.

Brnabić je prenela i da je marokanskom premijeru uputila i zvaničan poziv da poseti Srbiju i napomenula da se nada da je to nešto na čemu će se raditi u narednim mesecima.