Brnabić i Luiđi di Majo: Bez jake Italije ni Srbija ne može biti jaka 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ministrom spoljnih poslova Italije Luiđijem di Majom o najvažnijim ekonomskim i političkim procesima u zemlji i regionu i podršci koju Rim na svim nivoima pruža Srbiji u procesu evropskih integracija, poručivši da bez jake Italije ni Srbija ne može biti jaka.

Ana Brnabić je istakla da Srbija pomno prati oporavak Italije od posledica pandemije korona virusa imajući u vidu da je ta zemlja među najznačajnijim partnerima Srbije na ekonomskom polju, saopšteno je iz Vlade.

Govoreći o reformama koje se sprovode na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, Ana Brnabić je naglasila da je Srbija spremna za otvaranje dva klastera, a da se Italija još jednom pokazala kao država prijatelj u procesu proširenja time što se iskreno založila za njihovo otvaranje.

Prema njenim rečima, od posebne važnosti je i stabilnost regiona kako u ekonomskom tako i u političkom smislu i zato Beograd čini sve da pokrene dijalog sa Prištinom, kao i da osnaži regionalno ekonomsko povezivanje.

Šef italijanske doplomatije pohvalio je napore Srbije u borbi protiv pandemije i vakcinacije stanovništva protiv kovid-19, istakavši da će to morati da uvide i druge zemlje ne samo regiona, već i EU.

On je dodao da je, kada je reč o proširenju EU, Srbija prirodni deo Evrope i zato joj Italija pruža svaku vrstu podrške na tom putu, a bilateralni odnosi predstavljaju primer i drugim članicama Unije.

Ministar spoljnih poslova Italije saglasan je da će zajednička sednica dveju vlada dati dodatni podsticaj kvalitetnim međudržavnim odnosima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari