Brnabić: Ima urgentnijih pitanja od Preambule Ustava 1Foto: EPA / ANDREJ CUKIC

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se u ovom trenutku neće baviti Preambulom Ustava koja se odnosi na Kosovo, jer ima „mnogo urgentnijih pitanja kojima će baviti u prvih 100 dana vlade.

Ona je u intervjuu za Sputnjik rekla da se zna da je za promenu Ustava potrebna ozbiljna većina u Skupštini i konsenzus u celoj Srbiji, zbog čega je i predsednik Republike pričao da je tu potrebno otvoriti jedan pre svega naš unutrašnji dijalog.

„U ovom trenutku ja se neću baviti Preambulom Ustava. Kao predsednik Vlade imam mnogo urgentnija pitanja kojima ću se baviti, svakako u prvih 100 dana Vlade. A to su pitanja o kojima ćemo mi morati da otvorimo širok dijalog, sa svim strankama zastupljenim u Parlamentu, ali i sa organizacijama civilnog društva i sa Srpskom pravoslavnom crkvom. To su ozbiljna pitanja koja su, čini mi se, možda nekad i pre svega emotivna, kao što je i vojna neutralnost, i to da li Srbija treba da uđe u NATO ili ne treba, sada u trenutku kada su sve zemlje oko nas u NATO-u. Srbija je u tom smislu specifična zemlja, drugačija od bilo koje druge zemlje u regionu. I to iskreno, tradicionalno prijateljstvo sa Ruskom Federacijom je mislim prioritet našeg naroda“, navela je Brnabić za Sputnjik.

Ona je dodala i da je Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu na listi prioriteta. Prema njenim rečima, to pitanje je previše politizovano i trebalo bi ga skloniti iz te sfere politizacije i pragmatično o njemu razmišljati i konačno naći rešenje za taj status.

„Mi ćemo na tome raditi i mislim da ćemo uskoro uspeti da nađemo rešenje koje će biti prihvatljivo za sve. Ja ne vidim naročiti problem u tome. Nama je taj centar značajan i svi naši partneri treba da razumeju da je nama taj centar značajan i da je on pre svega humanitarni“, istakla je premijerka.

Na pitanje kako će funkcionisati to što je Ivica Dačić u javnosti predstavljen kao „politički premijer“, Brnabić je napomenula da od toga napravljena možda preterana fama i da postoji samo jedan predsednik Vlade.

„Mislim da je predsednik Republike to sve dobro objasnio. Prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić je i ministar spoljnih poslova. On svakako ima značajno više političkog iskustva od mene i ja ću se kao predsednica Vlade oslanjati na njegovo političko iskustvo“, ocenila je predsednica vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari