Brnabić: Još jednom da zahvalim Šarčeviću za hrabrost u reformama 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se Srbija menja i da svi u svetu to prepoznaju, navodeći da ova vlast radi da od nje napravi zemlju „u kojoj se ostaje i gde mladi ne sanjaju snove, već ih ostvaruju“.

„Ulaganje u nauku i kulturu je najbolji, najefikasniji način investiranja u budućnost. U poslednje četiri godine budžet za nauku je povećan čak 36 odsto, značajno će se povećati već sledeće godine u odnosu na ovu“, rekla je Brnabić, na obeležavanju sto dana rada Fonda za nauku, čiji je rad, kako je istaknuto, veoma važan za budućnost Srbije.

Prema njenim rečima, jedina šansa Srbije da uhvati korak sa svetom je u transformaciji srpske ekonomije, tako da bude zasnovana na znanju i inovacijama.

Ona je, govoreći o rezultatima u toj oblasti, istakla da je ponosna što je Srbija u CERN-u, kad to nisu ni sve članice Evropske unije, da se trenutno grade dva naučno tehnološka parka, u Novom Sadu i Nišu, proširuje se Fakultet organizacinih hauka, Institut za fiziku, kao i da će se u Novom Sadu graditi evropski Centar za izvrsnost, kakvih je malo u Evropi.

Brnabić je, kako je navela, iskoristila priliku da „zahvali još jednom“ ministru prosvete i nauka Mladenu Šarčeviću i njegovom timu na svim „ovim uspesima a posebno na tome što su bili hrabri da krenu u reformu i sprovedu za tri godine nešto što većini dugih ljudi ne bi bilo dovoljno ni deset godine“.

Prema njenim rečima, većina drugih bi deset godina „analizirala, planirala, sakupili bi hrabrost, pa se onda povukli na prvu kritiku“, dok je Šarčević i njegov trim radio „brzo i efikasno, čime su značajno promenili Srbiju“.

Šarečević je, govoreći o aktivnostima u ovoj oblasti, rekao da tako stvaraju „novu Srbiju, ne Srbiju koja neće da uči i neće da polaže ispite, već Srbiju koja voli da uči“.

„To je jedna dobra poruka, mislim da smo je poslali ovih dana, možda na mišiće, ali je takva otišla“, rekao je Šarčević.

On je rekao da mnogo znači što je premijerka Brnabić „fan nauke“ i razume ambicije tog ministarstva, koje su nekad veće i od mogućnosti, ocenivši da je naučna zajednica najbolji deo društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari