Brnabić: Makedonija ostaje uzdržana oko Kosova u Unesko 1Foto: FoNet TV

Makedonija će biti uzdržana ukoliko dođe do glasanja o članstvu Kosova u Unesko, saopštila je premijerka Ana Brnabić, nakon razgovora sa makedonskim kolegom Zoranom Zaevom na marginama neformalnog sastanka zemalja Zapadnog Balkana u Draču.

Makedonija će biti neutralna ako se bude glasalo za ulazak Kosova u Unesko, rekla je Brnabić, a prenosi RTS.

Ona je rekla i da će Zoran Zaev posetiti Srbiju u novembru. Tada će se, kako je rekla, dogovoriti i o održavanju zajedničke sednice vlada Srbije I Makedonije. i dodala da ona i Zaevi imaju „dosta dobro razumevanje“ oko daljih koraka saradnje.

U Draču je jutros počeo samit premijera regiona, čiji će domaćin albanski premijer Edi Rama. Predsednici vlada razgovoraju o ekonomiji i investicijama.

Obraćajući se ranije danas učesnicima, Brnabić na početku izlaganja istakla je da su regionalna saradnja i jačanje odnosa sa susedima prioriteti Vlade Srbije, prenosi N1.

“Članstvo u Evropskoj uniji strateško je opredeljenje Srbije“, naglasila je premijerka, podsećajući da je „Srbija posvećena regionalnoj saradnji i napretku regiona Zapadnog Balkana ka EU“.

Govoreći o prekograničnoj saradnji u svim segmentima, premijerka je rekla da, u pogledu infrastrukturnih projekata, naši prioriteti ostaju autoput Niš-Merdare-Priština-Tirana-Drač („Autoput mira“), rekonstrukcija i modernizacija pruga Niš-Dimitrovgrad, Budimpešta-Beograd, Beograd-Niš i Beograd-Bar, obilaznica oko Beograda, kao i radovi na Savi i Dunavu kao glavnim plovnim putevima.

Učesnici sastanka na prvoj sesiji razgovarali su o Transportnoj zajednici Jugoistočne Evrope, za koji je Ugovor potpisan na Samitu o zapadnom Balkanu nedavno održanom u Trstu. Premijerka Brnabić naglasila je da je Srbija zvanično podnela kandidaturu za sedište Sekretarijata Transportne zajednice JIE u Beogradu.

„Beograd je važno saobraćajno čvorište i ima odlične veze sa celim regionom“, rekla je predsednica Vlade. Ona je dodala da je „trenutak da se uspostavi dogovor o sedištu Sekretarijata, čime bi ceo region demonstrirao odlučnost da se razvija kroz intenziviranje saradnje u svim oblastima“.

Brnabićeva je istakla id a Beograd nastavlja da sprovodi ekonomske reforme, unapređuje uslove poslovanja i jača poverenje investitora.

Na skupu se razgovaralo o trgovini i uslugama, investicijama i digitalnoj ekonomiji, a Ana Brnabić je rekla da je Srbija sačinila niz mera za liberalizaciju trgovine uslugama. Prema njenim rečima , Međunarodni monetarni fond zaključio da su rezultati srpske ekonomije iznad očekivanja, pre svega usled jačanja javnih finansija, unapređenja strukturnih mera i povećanja poverenja privrednog sektora, saopštila je Vlada Srbije.

Posebno bih izdvojila izveštaj Svetske banke, koji ukazuje da je Srbija ostvarila značajan napredak u reformi javne uprave, što je snažna poruka da se intenzivno radi na smanjenju administrativnih barijera, rekla je Ana Brnabić.

Ona je poručila da su prioriteti Srbije razvoj digitalne ekonomije, ali i jačanje IT sektora i preduzetništva.

Srbija sa svojim znanjem i kreativnošću, ima sve šanse da bude regionalni lider u prihvatnju promena koje digitalizicija donosi, zaključila je Ana Brnabić.

Učesnike sastanka na početku su pozdravili domaćin skupa, premijer Republike Albanije Edi Rama, evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han i potpredsednik Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Kiril Miler.

Na skupu učestvuju i predstavnici Stalnog sekretarijata Komorskog investicionog foruma (KIF), prve zajedničke institucije u regionu koju su osnovale privredne komore tih zemalja

Učesnici će razgovarati o regionalnoj saradnji i mogućnostima olakšavanja prekograničnog kretanja robe, stvaranja efikasnog transporta, digitalnoj ekonomiji, trgovini i ulaganjima.

Skup je prilika da se ukaže na značaj regionalne stabilnosti i sprovodjenja reformskih procesa koji su ključni preduslovi za ekonomski oporavak, razvoj i dostizanje evropskih standarda celog regiona.

 

Han: Kriza brzo rešena 

Evropski komesar za proširenje Johanes Han ocenio je danas u Draču da je kriza u odnosima Srbije i Makedonije brzo rešena i da nije bilo ni vremena, ni potrebe da se Brisel umeša, ali je dodao da želi da čuje više o pozadini tog slučaja. 

Han je u Draču, gde učestvuje na regionalnom sastanku predsednika vlada, rekao novinarima da uvažava činjenicu da su lideri Srbije i Makedonije u telefonskom razgovoru rešili situaciju.

Nadam se da će se takvi slučajevi izbegavati, izjavio je Han, uz ocenu da je među liderima Srbije i Makedonije uspostavljeno poverenje.

Han je izjavio da zemlje regiona imaju veliki potencijal za ekonomsku saradnju i da to treba iskoristiti, prenosi FoNet.

Svaka od zemalja regiona je pojedinačno u proteklih 10 godina udvostručila izvoz u članice EU, a regionalna trgovina je istovremeno ostala na istom nivou. To pokazuje da ima velikog potencijala i zato je pokrenuta ideja regionalnog tržišta, rekao je Han.

Rama: Fokusiranost na budućnost

Predsednik Vlade Albanije Edi Rama ocenio je danas u Draču da je važna promena što, uprkos povremenim sporenjima, lideri regiona razgovaraju međusobno, pa se život nastavlja svojim tokom i ljudi se usredsređuju na budućnost.

Rama je na konferenciji za novinare sa evropskim komesarom Johanesom Hanom, u pauzi sastanka predsednika vlada zemalja regiona, rekao da regionu ne treba tutor, kako bi se međusobno razgovaralo i da to pokazuje i današnji sastanak.

Uloga Brisela je veoma važna, jer je to strateški partner regiona, i zato je dobro što u Draču boravi i Han, izjavio je Rama.

On je naveo da zemlje regiona u proteklih 10 godina nisu uspele da povećaju bilateralnu razmenu, iako su u istom periodu udvostručile izvoz u članice Evropske unije.

Stoga je važno pojednostaviti birokratske procedure i skratiti vreme na carini za uvoz robe, kako bi se podstakla trgovina. Svaka od zemalja pojedinačno je malo tržište, ali zajedno možemo postati važni, ocenio je Rama i dodao da je za postizanje tog cilja važna podrška EU i Svetske banke. (FoNet)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari