Brnabić: Na sastanku na FPN-u bilo reči o izmenama izbornog zakona 1Foto: Beta /Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se na sastanku predstavnika vlasti i opozicije u Beogradu pričalo o izmenama izbornog zakona koji je donela „aktuelna opozicija“.

„Govorilo se o ‘demokratskim tekovinama’ koje su oni napravili da bi pobeđivali na svim izborima. Bilo je reči o promeni skupštinskog poslovnika koji su oni doneli, a Srpska napredna stranka (SNS) nije dirala. Poslovnik im se danas ne sviđa zbog toga što ne daje prostora opoziciji“, kazala je Brnabić na televiziji „Prva“.

Ona je kazala da nije bilo pritisaka na SNS da se održi sastanak sa opozicijom i dodala je ta stranka uvek bila sprema na dijalog.

Brnabić je kazala da bi želela da mediji budu „otvoreniji“ prema opoziciji, „da bi građani mogli da vide šta sve govore“.

„Želela bih da građani mogu da vide šta je Dragan Đilas govorio u autorskom tekstu u NIN-u. On je kazao da je Moravski koridor nepotreban, želela bih da građani Čačka i ostalih mesta kroz koje taj koridor treba da prodje to čuju“, istakla je Brnabić.

Ona je ocenila da bi mediji svakako mogli da budu „otvoreniji“, ali da se ona ne bavi uređivačkom politikom.

„Izjave Popovića u suprotnosti sa politikom Vlade, zato sam reagovala“

Brnabić je izjavila i da je reagovala na izjave ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića zbog toga što su stavovi koje je izneo u suprotnosti sa zvaničnom politikom Vlade, ali da razmirice moraju biti stavljene po strani.

„U Vladi će, kao i u svakom drugom kolektivu, postojati neke razmirice. To moramo staviti po strani, jer mi nismo ovde zbog nas, već smo tu zbog građana“, kazala je Brnabić na televiziji „Prva“.

Brnabić je ocenila da svaki pojedinac u Vladi ima pravo na svoje mišljenje i da pojedinci nastoje istovremeno da zastupaju politiku stranke koju predstavljaju.

„Nenad Popović je to izjavio kao predsednik stranke, a ne kao ministar“, istakla je ona.

„Novinarska udruženja da dostave primedbe Medijsku strategiju“

Brnabić: Na sastanku na FPN-u bilo reči o izmenama izbornog zakona 2
Foto: Pixabay/AndyLeungHK

Predsednica Vlade Srbije navela je da će Medijska strategija biti usvojena onako kako se radilo na njoj, otvoreno i transparentno, a novinarska udruženja ponovo je pozvala da dostave primedbe.

Premijerka je ponovila da je dogovoren prvi nacrt i da postoje tri stvari koje su naknadno izmenjene, posle javne rasprave i bez učešća medijskih udruženja.

„Ja sam pozvala medijska i novinarska udruženja da nam dostave da li su problem samo te tri važne stvari ili ima još nešto. Radićemo na tome i garantujem da će se Medijska strategija usvojiti onako kako smo i radili na njoj, transparentno“, rekla je Brnabić.

Ona je za TV Prva istakla da je Medijska strategija bila tema razgovora sa Komesarom EU za proširenje i susedsku politiku Johanesom Hanom u pozitivnom smislu, jer do sada, kako je rekla nije bilo tako transparentnog i inkluzivnog rada na medijskoj strategiji.

„U radnoj grupi imamo devet predstavnika novinarskih udruženja i devet predstavnika države. Pre toga u takozvanim najdemokratskijim vremenima u Srbiji imali smo radnu grupu gde su velikodušno dali učešće jednom predstavniku svih medijskih udruženja“, rekla je Brnabić.

„Tojo tajers važna vest za Srbiju“

Brnabić se osvrnula i na potvrdu japanske kompanije Tojo tajers o otvaranju fabrike u Inđiji – „Jedna od najboljih vesti za Srbiju“.

Gostujući na televiziji Prva, Brnabić je ponovila da će ovo biti prva fabrika Tojo tajersa u Evropi, da je investicija vredna 390 miliona evra i da će biti otvoreno 500 radnih mesta.

„Ovo je odličan signal dobrih veza sa Japanom nakon posete Beogradu japanskog premijera Šinze Abea na poziv predsednika Aleksandra Vučića i mnogo govori o kredibilitetu Srbije“, istakla je premijerka.

Brnabić je potvrdila da će se Vlada u narednom periodu posvetiti Topličkom okrugu i najavila da će za taj okrug biti izdvojena dodatna sredstva iz budžetskih rezervi, a da će o konkretnim projektima govoriti za nekoliko nedelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari