Brnabić na skupu u Njujorku: Veliki uspeh Srbije u oblasti digitalizacije 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u Njujorku, na skupu posvećenom digitalizaciji i sektoru informacionih tehnologija, da je Srbija za vreme njenog mandata postigla veliki uspeh u toj oblasti.

Brnabić, koja boravi u dvodnevnoj poseti SAD, rekla je da je u junu 2017. godine, kada je postala premijerka, znala da prioriteti treba da budu povećanje stepena digitalizacije na viši nivo, reforma obrazovanja i rad na jačanju ekonomije, saopštila je Vlada Srbije.

Ona je kazala da građani više ne moraju da idu u Poresku upravu, i da je javna administracija od juna 2017. razmenila 50 miliona dokumenata, i da to znači da građani nisu morali da idu po 50 miliona papira, navodi se u saopštenju.

Brnabić je navela da je ponosna na ono što je njena Vlada uradila na polju obrazovanja i dodala da je u septembru 2017. godine programiranje uvedeno kao obavezan predmet u osnovnim školama.

Ona je rekla da je Srbija danas „mnogo ispred brojnih zemalja u Evropi i svetu“ u oblasti obrazovanja, i ukazala da su u Srbiji do sada otvorena četiri naučno-tehnološka parka.

Premijerka je kazala da je Srbija postala „jedna od najuspešnijih zemalja u svetu na tehnološkom polju“ i da je po nekim parametrima među prvih deset, a po nekim među prvih pet država u svetu, stoji u saopštenju.

Brnabić je, kako se navodi, ukazala na uspeh Srbije i u procesu vakcinacije. Ona je rekla da je Srbija brzo uspostavila sistem preko kojeg građani mogu da iskažu interesovanje za vakcinaciju protiv korona virusa i da izaberu koju vakcinu žele da prime i dodala da porukom bivaju obavešteni o terminu.

„Sada mogu da se ulogujem na telefon, da vidim koliko je ljudi primilo vakcinu, koliko se još prijavilo, tako da se vide efekti digitalizacije. Sve smo napravili vrlo efikasnim i lakim za naše građane“, kazala je Brnabić.

Na pitanje šta ostalim zemljama može da poruči kako da brže napreduju, Brnabić je rekla da je važno da se što više ulaže u digitalizaciju i edukaciju.

„Morate da naučite decu kako da razmišljaju, a ne šta da misle. Neće sva deca postati IT stručnjaci, ali ono što mogu da nauče jeste algoritamski način razmišljanja i kako da donose odluke“, kazala je.

Ukazala je i na veliki značaj ulaganja u brz internet i obezbeđivanja infrastrukture za startap kompanije jer će sve više i više ekonomija biti zasnovano na startapovima i inovacijama, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari