Foto: twitter

Naši sagovornici preciziraju da Intergrupu čine poslanici EP iz različitih poslaničkih grupa, okupljeni oko pitanja od zajedničkog interesa.

„Intergrupa za tradicionalne manjine, nacionalne zajednice i jezike je najveća platforma takvog karaktera koji čine 63 poslanika iz 21 država članice. Sednice se održavaju jednom mesečno u toku plenarnog zasedanja Evropskog parlamenta u Strazburu kao tematska panel diskusija poslanika i stručnjaka i predavača iz različitih oblasti. Gospodin Deli je kao član predložio rukovodiocima grupe da se kao posebna prezentacija održi predstavljanje Akcionog plana za nacionalne manjine na narednoj sednici, koja će biti održana 27. oktobra tokom plenarne sednice u Strazburu“, kažu u Delijevom kabinetu.

Sagovornici Danasa smatraju da je „ovo odlična prilika da poslanike Evropskog parlamenta i druge zainteresovane neposredno upoznamo sa normativnim okvirima manjinskih prava i sloboda u Republici Srbiji, kao i sa procesom izrade i sprovođenja Akcionog plana koji u više segmenata može da posluži kao uzor i pojedinim državama članicama Evropske unije, te da pokaže odlučnost i spremnost Vlade Republike Srbije da unapredi položaj pripadnika nacionalnih manjina u zemlji“.

„Organizaciju događaja i dolazak učesnika obezbeđuje naša kancelarija, odnosno kancelarija poslanika Andora Delija. Svoje učešće su potvrdili Ana Brnabić ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Čedomir Backović, pomoćnik ministra pravde za evropske integracije i međunarodne projekte i predsednik pregovaračke grupe Poglavlja 23, Mihalj NJilaš, pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice, i Jene Hajnal, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine“, ukazuju saradnici Andora Delija.
Podsetimo, poštovanje i unapređenje ljudskih i manjinskih prava jedna je od suštinskih vrednosti Evropske unije, a poglavlja 23 i 24, koja se odnose i na taj domen, među najzahtevnijima su za usklađivanje u pregovorima o članstvu sa EU.

Vojvođanin u EP

Andor Deli, pravnik rođen iz Bečeju, prvi je državljanin Srbije koji je postao poslanik u Evropskom parlamentu. Jedno vreme bio je potpredsednik Vlade AP Vojvodine i sekretar za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice.