Brnabić na zasedanju GS UN 1Ana Brnabić Foto: Fonet/Nenad Đorđević (arhiva)

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predvodi delegaciju Srbije na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, koje počinje danas i traje do 28. septembra.

Ana Brnabić je u ponedeljak uveče doputovala u Njujork, a u delegaciji Srbije je i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ana Brnabić obratiće se Generalnoj skupštini UN u četvrtak, 27. septembra, a u generalnoj debati učestvovaće i predsednik SAD Donald Tramp, premijerka Velike Britanije Tereza Mej, predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, premijer Japana Šinzo Abe, premijer Španije Pedro Sančezi i mnogi drugi, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Glavna tema generalne debate Generalne skupštine je „UN relevantne za sve ljude: globalno liderstvo i podeljena odgovornost za mirna, jednaka i održiva društva“.

Predsednica Vlade prisustvovaće danas prijemu koji organizuje predsednik SAD Donald Tramp, a biće i jedna od zvanica na ručku koji u utorak za šefove delegacija priređuje generalni sekretar UN Antonio Gutereš. Ana Brnabić učestvovaće na sastanku na visokom nivou pod nazivom „Akcija za mir“, koji je posvećen mirovnim operacijama, u organizaciji generalnog sekretara UN.

Brnabić je jedan od učesnika poslovnog foruma „Blumberg global“ u sredu, 26. septembra.

Tokom boravka u Njujorku, predsednica Vlade imaće niz bilateralnih sastanaka sa svetskim liderima, između ostalih i sa premijerom Holandije Markom Ruteom i predsednikom Švajcarske Alenom Berseom, saopštila je Vlada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari