Brnabić: Mir i stabilnost najvažniji preduslovi za privredni rast i jaku ekonomiju 1Ana Brnabić na Ekonomskom forumu na Jahorini Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na Jahorina ekonomskom forumu (JEF) da su stabilnost i mir najvažniji preduslovi za značajan privredni rast i jaku ekonomiju.

Ona je istakla da zbog toga Srbija ulaže ogromne napore i politički kapacitet da gradi stabilan Balkan, „koji može ići napred“.

Govoreći kao uvodničarka na panelu „Značaj inovacija za ekonomski razvoj“ u okviru četvrtog JEF, Brnabić je navela da Srbija svake godine ima izvozni rast veći od 20 posto, a da najviše uspeha ima u izvozu informacionih tehnologija.

Prema njenim rečima, ranije su najjače kompanije bile naftne, trgovačke i finansijske, dok su danas pet vodećih svetskih kompanija Epl, Majkrosoft, Gugl, Amazon i Fejsbuk, odnosno inovativne digitalne kompanije.

„To pokazuje da tehnologija donosi velike prilike za rast, ne samo za pojedinačne kompanije, već i države. Zbog toga treba ulagati u inovativne tehnologije, ali i obezbediti načine da tradicionalne kompanije naprave transformacije“, istakla je premijerka Srbije.

Ona je ocenila da treba videti kako se najbolje može iskoristiti četvrta revolucija, za šta će, pre svega, biti potrebno uraditi promene u obrazovnom sektoru i učiti decu kako da razmišljaju, što se u Srbiji već čini.

Brnabić je dodala da inovacije i digitalizacija omogućavaju više novca za gradjane, privredu i državni budžet, a digitalizirana državna administracija pruža bolju efikasnost usluga i to je najbolja alatka za borbu protiv korupcije.

Na kraju obraćanja najavila je da je Vlada Srbije u ovoj godini izdvojila 9,3 miliona evra za Republiku Srpsku za 37 projekata i ovim sredstvima će se rekonstruisati domovi zdravlja, vrtići i dvorane.

Srbija će, istakla je, nastaviti da pomaže i jača Republiku Srpsku.

Brnabić najavila da će Srbija pomoći RS da uvede prvih 500 digitalnih učionica

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je na Jahorina ekonomskom forumu izjavila da će Srbija pomoći Republici Srpskoj da u skorije vreme uvede prvih 500 digitalnih učionica.

Brnabić je navela da usluge IKT u Srbiji u poslednje tri godine beleže najveći izvoz, čak veći i od poljoprivrede.

„Samo je u prva dva meseca ove godine izvoz ovih usluga povećan za 34,7 odsto“, istakla je ona.

Premijerka Srbije navela je primer kompanije Noredus iz Beograda, koja proizvodi igrice za mobilne telefone.

„Ova kompanija je u deset godina postojanja došla do godišnjeg prihoda od 75 miliona evra i zapošljavaju radnike iz 22 zemlje. Dakle, suština je u obrazovanju i đaci moraju prestati da bubaju, treba ih učiti kako da razmišljaju“, kazala je ona.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović navela je da institucije treba da počnu da razmišljaju o promenama u obrazovanju, koje su u toku i koje slede, ističući značaj IT tehnologija u novom pristupu obrazovanju dece i studenata.

Prema njenim rečima, Vlada RS već sprovodi odredjene aktivnosti, naglašavajući da je formirano Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i informaciono društvo.

Ona je dodala da to Ministarstvo već u ovoj godini provodi nekoliko projekata u vrednosti od 6,6 miliona konvertibilnih maraka za oblast inovacija.

Glavna poruka sa Jahorina ekonomskog foruma je da Republika Srpska mora da se prilagodi brzim promenama i četvrtoj industrijskoj revoluciji ako planira ekonomski napredak.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS „SWOT“, koje organizuje forum na Jahorini, ocenio je da se nada da će na tom skupu nastati kvalitetni zaključci koji će dovesti do ekonomskog napretka Republike Srpske.

Potpredsednik Dojče Telekoma Borislav Tadić predstavio je najnovija dostignuća u oblastima inovacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari