Brnabić najverovatnije u Njujorku 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Premijerka Srbije Ana Brnabić najverovatnije će putovati u Njujork na zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, rekao je juče predsednik Aleksandar Vučić obraćajući se novinarima posle obilaska KBC Zemun.

Prema njegovim rečima, konačna odluka još nije doneta i na nju treba sačekati nekoliko dana. Vučić je rekao da želi da bude više u zemlji kao i da će premijerka predstavljati zemlju na najbolji način. Podsetimo, pojedini mediji najavljivali su da će na marginama redovnog godišnjeg zasedanja GS UN koje se održava od 24. do 28. septembra, Vučić imati brojne prilike za susrete sa stranim političarima, ali i sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Predsednik ipak uskoro putuje u Kinu, što će, kako je rekao, biti jedna od najznačajnijih poseta koju je ikada imao, kako ekonomski tako i u političkom smislu, te da će biti potpisano deset aranžmana. Prema ranijim najavama, predsednika Srbije je kineski predsednik Si Điping pozvao da prisustvuje „letnjem Davosu“. Vučić je ponosan na činjenicu da će se po peti put sastajati sa predsednikom Kine a po četvrti put sa premijerom Li Kećijangom.

Povodom reakcija u regionu, ali i u Srbiji na njegov govor u Kosovskoj Mitrovici u kojem je, između ostalog, rekao da je Milošević veliki lider koji je imao najbolje namere ali loše rezultate, Vučić je naveo da su mnogi u zemlji prećutali da komentarišu, a mnogi su puno govorila a ništa nisu rekli. Komentari su prema njegovoj oceni bili glupi i isprazni.

– U svetu su moj govor u najvećem delu dobro razumeli. U regionu su se neki pravili da nisu razumeli, a neki su prećutali. Mnogi u regionu žele nestabilnost i ne žele mir već nastavak političkog sukoba Srba i Albanaca, time što pričaju da su nekakva rešenja nemoguća – naveo je Vučić. On je dodao da mnogima u regionu smeta uspešna Srbija. Prema njegovoj oceni, o Miloševiću je govorio sa istorijske distance, bez lične mržnje prema njemu i njegovoj porodici, te da je napravio jasnu razliku između Srbije grobova i prošlosti i Srbije budućnosti, odnosno jasno postavio liniju diskontinuiteta sa Miloševićevom politikom. On je dodao da je Milošević imao retku harizmu, ali da su mu rezultati po Srbiju i Srbe bili loši.

Predsednik Srbije nije želeo da komentariše izbore u BiH dok se ne završe, ali je istakao da nema bojazni za opstanak Republike Srpske koja je garantovana međunarodno-pravnim sporazumom i zato što je to volja srpskog naroda. Na izjave bosanskih zvaničnika, poput Mladena Ivanića, da se Beograd meša u izbore on kaže da ne zna na koga je Ivanić mislio i da Ivanić nije tako govorio ranije kada je mešanja bilo.

Na pitanje novinara hoće li se svetske sile dogovoriti o rešenju za Kosovo ili će ga unedogled držati na stolu, Vučić je ocenio da do toga neće doći.

– Pet godina sam se borio da promenim aksiom da je Kosovo nezavisno i da vratim ugled Srbije u svetu, kao i za to da rešenje ne bude takvo u kojem će neko sve da dobije a neko ništa. Narod će na kraju odlučiti i ne bi bio prvi put da donosimo pogrešne odluke – ukazao je on.

U obraćanju predsednika i pitanjima koje su postavljali novinari nije izostao deo koji se odnosi na opoziciju. Vučić je upitan da prokomentariše udruživanje opozicije i mogućnost vanrednih izbora. Vučić je rekao da opozicija nema politiku i argumente, kao ni rešenje ni za šta i da joj je mržnja jedini pokretačka energija koje se on boji, ali da se ne boji izbora. Prema njegovim rečima, izbori su nešto legitimno i da on njih ne beži, te da je moguće da se održavaju čak i kada aktuelna vlast ima dobre rezultate.

Nije loša odluka o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Upitan da prokomentariše viznu liberalizaciju EU prema Kosovu iako Priština nije ispunila obaveze oko zajednice srpskih opština, predsednik Srbije je rekao da to nije loša odluka i da nema ništa protiv toga, ali da je pitanje koliko će ljudi otići sa Kosova zbog toga. On je rekao da nije planirana nova nabavka oružja iz Rusije u kontekstu novih sankcija Amerike Rusiji. Prema njegovim rečima, odnosi Srbije i Mađarske neće biti narušeni zbog pokretanja kaznenog postupka EU protiv Budimpešte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari