Brnabić: Ne priznajemo Kosovo, ali smo za dijalog 1

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić učestvovala je danas na prvoj plenarnoj sednici Konferencije o svetskoj politici (World Policy Conference – WPC), koja se od 3. do 5. novembra održava u Marakešu, u Kraljevini Maroko.

Na panelu je učestvovao i premijer Albanije, Edi Rama, a dvoje premijera razgovaralo je sa Tijeriem de Monbrijlom, osnivačem i predsedavajućim Konferencije o svetskoj politici o izazovima sa kojima se susreće Zapadni Balkan i Jugoistočna Evropa kao i o zajedničkoj budućnosti u EU.

Region Zapadnog Balkana, uprkos političkim, ekonomskim i društvenim izazovima sa kojima se suočava, mora da se posveti izgradnji dobrih odnosa, stabilnosti i napretku – zaključak je razgovora predsednika Vlada Srbije i Albanije, Ane Brnabić i Edija Rame. Premijeri su se složili da je potrebno nastaviti i produbiti saradnju na osnovu zajedničkih interesa i ciljeva o evropskoj budućnosti regiona. ”Srbija je snažno posvećena regionalnoj saradnji i ekonomskom povezivanju, jer je ekonomija ključni pokretač svih integrativnih procesa i daljeg razvoja svih zemalja regiona”, dodala je Brnabić.

Kosovo i jednostrano proglašena nezavisnost, koju Srbija ne priznaje ostaje tačka neslaganja između Srbije i Albanije. Sagovornici su se složili da ipak postoje brojne teme oko kojih postoji saglasnost i saradnja.

Na panelu je posebno istaknuto da je put saradnje i pomirenja koji su nakon više od šest decenija pokrenuli Aleksandar Vučić i Edi Rama, primer odgovorne politike i pozitivnih promena. Srbija je duboko posvećena ovom procesu i produbljivanju saradnje i razumevanja sa Albanijom.

”Iako se ne slažemo oko pitanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, dajemo sve od sebe da to ne utiče na konstruktivnost naših odnosa i dijalog koji smo uspostavili” izjavila je Brnabić na panelu. Srbija se uvek čvrsto zalagala da se u međunarodnoj politici moraju poštovati međunarodno pravo i standardi, kao što smo oduvek govorili da će se ”otvoriti Pandorina kutija ukoliko se prihvati jednostrano proglašena nezavisnost. Međunarodno pravo je tu da osigura stabilniji, predvidiviji i bezbedniji svetski poredak i svakako stabilniju i sigurniju Evropu”, rekla je ona.

Bez obzira na razlike, Srbija će uvek prvo brinuti o kvalitetu života svih građana i njihovoj bezbednosti i upravo zato vodimo otvoren dijalog sa Prištinom kako bi se najvažnija pitanja za građane rešavala međusobnim dogovorom dve strane.

Predsednik Vlade Albanije, Edi Rama pohvalio je napore predsednika Srbije Aleksandra Vučića i odgovornu politiku dijaloga koju je on inicirao i dodao da je dobro što je Vlada koju vodi Ana Brnabić nastavila tu politiku i što se neguju prijateljski odnosi dve zemlje.

Govoreći o spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, predsednica Vlade je naglasila da je ”članstvo u EU ključni spoljnopolitički cilj Srbije”, i dodala da reforme koje Srbija sprovodi na putu ka EU „treba da pokažu ne samo našu posvećenost evropskom putu, već pre svega da poboljšaju kvalitet života svih naših građanki i građana“. Predsednica Vlade Ana Brnabić podsetila je da je Srbija otvorila 10 poglavlja u pregovorima sa EU, te da će Vlada Srbije na evropskom putu nastaviti odgovorno da sprovodi političke i ekonomske reforme.

”Koliko je EU potrebna regionu, toliko je i region Zapadnog Balkana potreban Evropi, jer bez stabilnog regiona, nema ni stabilnosti u Evropskoj Uniji. Srbija će nastaviti da gradi odnose koji nas sve zajedno vode u budućnost i svim građankama i građanima regiona obezbeđuju bolje uslove života i veći standard i kvalitet života”, zaključila je Brnabić na kraju panela.

U sklopu posete Kraljevini Maroko, predsednica Vlade sastaće se u Rabatu sa predsednikom Vlade Kraljevine Maroko Sadedinom El Otmanijem, a predviđena je i svečana večera koju, povodom Konferencije o svetskoj politici, organizuje ministar spoljnih poslova Kraljevine Maroko Naser Bourita.

Na X Konferenciji o svetskoj politici učestvuje više od 120 visokih svetskih zvaničnika sa svih kontinenata koji će u okviru plenarnih sesija razmatrati aktuelne teme. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari