Brnabić ne putuje u Maroko na potpisivanje sporazuma o migracijama UN 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Premijerka Srbije Ana Brnabić neće putovati u Maroko na potpisivanje Globalnog sporazuma o migracijama Ujedinjenih nacija, rečeno je u Vladi Srbije za Radio Slobodna Evropa (RSE).

“Srbija će imati predstavnika u Maroku, ali to neće biti premijerka Brnabić, koja će u terminu održavanja konferencije u Marakešu, boraviti u zvaničnim posetama Češkoj i Slovačkoj”, rečeno je za RSE u Vladi Srbije. Češka i Slovačka su inače države koje su se, nakon načelnog pristanka, povukle iz Globalnog sporazuma o migracijama.

Za sada nije poznato ko će biti predstavnik Srbije – što je za RSE potvrdio i Zoran Đorđević ministar za rad, zapošljavanje,boračka i socijalna pitanja.

“Što se tiče ministarstva – mi nismo planirali. Pretpostavljam da Komesarijat za izbeglice kao organizaciona jedinica koja je nadležna globalno za migracije – možda će dati predstavnika. Tako da mislim da je to dobro pitanje za njih”, rekao je ministar Đorđević.

Na potpitanje RSE kojim mu je predočeno da je na skupu u Marakešu predviđeno učešće najviših državnih zvaničnika ministar Đorđević odgovara da će premijerka Brnabić odlučiti ko će od zvaničnika Srbije ići u Marakeš.

Kako saznaje Radio Slobodna Evropa Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Srbije, prisustvovaće konferenciji u Maroku gde će biti učesnik jednog od foruma koji će biti održani – ali ne i zvanični predstavnik države.

Globalni sporazum o migracijama Ujedinjenih nacija je dokument, čija je svrha pospešivanje saradnje država u rešavnju migrantske krize i pomoći izbeglicama, koji je u junu načelno podržalo 193 članica Ujedinjenih nacija – izuzimajući Sjedinjene Američke Države. Kako se, međutim, približava termin očekivane ratifikacije smanjuje se broj država spremnih da ga potpišu, među kojima su zemlje višegradske grupe – Češka, Mađarska, Poljska, Slovačka, Austrija, Hrvatska, Bugarska, Švajcarska, Izrael, Australija, a takav potez najavila je i Slovenija. .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari