Brnabić: Nema najave da Tači dolazi u Preševo 1EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Predsednica Vlade Ana Brnabić ocenila je da je govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića u severnoj Kosovskoj Mitrovici „istorijski“ jer je kako je navela, pružio perspektivu „nove, stabilne Srbije koja nema pretenzije da pobeđuje u ratovima nego u privredi“.

Brnabić je gostujući na TV  Prva rekla da, misli da je govor bio poučan i istorijski jer je predsednik prvo dao pogled u prošlost, na 20. vek koji je bio težak, pun ratova i gubitaka za Srbiju ali je dao i jedan mogući novi program za budućnost Srbije i srpskog naroda koji nije baziran na praznim rečima i frazama, moguću perspektivu za budućnost jedne nove, stabilne, ekonomski mnogo jače Srbije“, Ona je komentarišući incidente koji su pratili Vučićevu posetu Kosovu, istakla da se „još jednom“ potvrdila njena ranija izjava da su trenutni lideri kosovskih Albanaca „nepredvidivi i da ne poštuju dogovore“.

„Utoliko strašnije, jer smo imali prvi dan posete u kojem je predsednik Srbije davao samo poruke mira, saradnje. Ono što ja mislim jeset da su to nažalost, političari rata, da nisu političari mira, da ne znaju kako da se ponašaju u miru, ali mi ćemo da radimo po onim porukama mira koje je dao predsednik Aleksandar Vučić“, rekla je Brnabić.

Prema rečima premijerke, u Vladu Srbije nije stigla bilo kakva najava eventualne posete predsednika Kosova Hašima Tačija Preševu, i da on mora prvo da se obrati Vladi Srbije.

„Nemamo nikakve najave. Prvo će morati da se obrati Vladi Srbije. Prvo ćemo da pogledamo šta će da kaže Vladi Srbije, pa ćemo na osnovu toga odlučiti“, rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da je Srbija zemlja koja može da obezbedi bilo koju posetu jer je stabilna i ima suverenitet koji je stvaran.

„Vlada će moći lako da uradi šta god bude bilo potrebno“, rekla je premijerka Brnabić.

Prema pisanju medija, Tači će sa komesarom za proširenje i susedsku politiku Evropske unije Johanesom Hanom u sredu posetiti opštine na jugu Srbije u kojima žive Albanci. Brnabić izjavila je da bi danas mogla biti doneta odluka o iznosu povećanja minimalne zarade u Srbiji za sledeću godinu.

“Prošle godine smo uspeli da dođeno do dogovora, prošle godine je minimalna zarada povećana za 10 odsto. Ove, videćemo koliko. Videćemo kakav je dogovor sindikata i privrede a mi smo tu kao vlada samo kao medijator”, rekla je Brabić za televiziju Prvu.

Brnabić je kazala da će dogovorom o iznosu povećanja minimalca i jedni i drugi biti malo zadovoljni, malo nezadovoljni.

“Uvek je dobro da se poveća značajno minimalna zarada, ali treba imati balans da ne bi povećali toliko da ne bude održivo za privredu, da ne idemo u sivu ekonomiju”, navle je srpska premijerka.

Povodom ranijih zamerki sindikata da ne dolazi redovno na sednice Socijalno-ekonomskog saveta, Brnabić je kazala da ne ide na svaku sednicu jer nema potrebe.

“Imamo ministre, ministra za rad pre svega, imam puno poverenje u njih. Kada je važna sednica uvek idem, kao danas”, rekla je Brnabić.

Odluka o povećanju minimalne cene rada, koja trenutno iznosi 142 dinara po satu, mogla bi biti doneta na današnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta, prenosi B92. Sindikati traže da se poveća na 157 dinara, mada je pre početka pregovora iz sindikata bilo zahteva i za povećanjem od 11.000 dinara, odnosno za skoro 50 odsto. Sa minimalnom cenom rada od 157 dinara, 300.000 radnika u Srbiji primalo bi 27.280 dinara, što bi bilo povećanje od skoro 3.000 dinara

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari