Brnabić: Nema političkog progona Đilasa 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Hapšenja u „Dajrekt mediji“ i Radio-televiziji Srbije nisu politički progon i istraga je rađena profesionalno, u miru i bez pompeznih najava, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Brnabić je, gostujući na televiziji Pink, navela da ne želi da utiče na sudske odluke, ali da to prema njenom mišljenju svojim „političkim performansom“, radi upravo Dragan Đilas. „On utiče na sudstvo i na odluke koje treba da budu donete“, kazala je Ana Brnabić i dodala da treba ostaviti nadležne organe da obavljaju svoj posao, apelujući na njih da budu hrabri i ne podležu, kako je ocenila, pritiscima i uticaju Dragana Đilasa.

Po nalogu Tužilaštva uhapšeni su odgovorno lice „Dajrekt medije“ J.S, kao i dva odgovorna lica RTS M.Đ.J. i M.K, a prema navodima miistra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića ukupna šteta za RTS je 688 miliona dinara.

Oni su, nakon davanja iskaza, pušteni da se brane se slobode. „Da su zadržani, bilo bi ‘politički zadržani’, sada znači da nisu krivi zato što se brane sa slobode“, konstatuje premijerka i dodaje da bi svaka odluka bila protumačena onako kako odgovara drugoj strani.

Komentarušući izjavu Dragana Đilasa da je očekivao ovakva dešavanja, Ana Brnabić je navela da je ne čudi to što je Đilas to očekivao zato što, kako je ocenila, zna šta je radio dok je bio na vlasti. Samo joj je, dodaje ona, žao što je podmetao druge da potpisuju, pa sada ne može da se pokrene postupak protiv njega.

Brnabić: Borel odličan kandidat za visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku EU

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je šef španske diplomatije Žozep Borel odličan kandidat za visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku EU, da će biti objektivan i da će Srbija u njemu imati dobrog sagovornika „koji će biti u potpunosti posvećen pronalaženju dugoročnog rešenja za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine“.

„On nosi mnogo veći kredibilitet i legitimitet nego što su imali neki raniji viski predstavnici za spoljnu i bezbednosnu politiku EU“, rekla je ona za TV Pink.

Ocenila je da su neverovatne priče članica EU, koje su priznale nezavisnost Kosova, da Borel neće biti neutralan zato što njegova zemlja nije priznala jednostranu proglašenu nezavisnost Prištine.

„On nije pristrasniji nego bilo ko ko dolazi iz zemlje koja je priznala nezavisnost Kosova. To je potpuno nelegitiman argument. On će biti jednako objektivan i balansiran kao i bilo ko drugi“, rekla je premijerka Srbije i dodala da je Borel vrsan političar, koga cene jer je direktan, operativan, pragmatičan, koji u svakom smislu može da pomogne Evropskoj komisiji.

Smatra i da se onima koji su priznali Kosovo može reći da su pristrasni, pa da je zbog toga moglo da se kaže i za Federiku Mogerini da je bila pristrastna, jer je njena zemlja priznala Kosovo.

Brnabić se  nada da će imenovanje Borela biti potvrđeno u parlamentu.

„To bi bilo dobro za EU, a on bi bio jednako dobar sagovornik za Beograd i Prištinu“, kazala je predsednica Vlade.

Dodala je da nova Evropska Komisija, o čemu je pričala sa Borelom tokom boravka u Španiji, mora da bude posvećena vladavini prava i insistira da Priština primeni postignute dogovore.

Podsetla je da Briselski sporazum nisu potpisali samo Beograd i Priština, već i visoka predstavnica u ime EU.

Brnabić je naglasila i da EU mora da insistira na striktnom poštovanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

„Znam koliko mi kao vlada Srbije vremena i energije, pažnju posvećujemo da se pridržavamo svake reči i svakog zareza tog sporazuma i koliko pažnje tome pridaje Evrospka komisija. Tako, na primer, oko državne pomoći, koliko moramo da dokazujemo da nema državne pomoći za Er Srbiju, Železaru“, kazala je premijerka.

Podsetila je da je istovremeno  Priština prekršila taj Sporazum uvodenjem takse na robu iz centralne Srbije, ali i da EK, koja ima mehanizme i mora da reaguje na takve odluke, to nije uradila, što znači da svako može da krši Sporazum bez posledica.

Na pitanje o provokaciji Albanca, prilikom otvaranja integrisanog graničnog prelaza sa Severnom Makedonijom, Brnabić je rekla da je politika Srbije politika nenasedanja na provokacije.

Ona je najavil i da će tokom septembra imati niz sastanaka sa svetskim zvaničnicima, među kojima je istakla zvaničnu posetu Nemačkoj i razgovore sa kancelarkom Angelom Merkel.

Rekla je i da će se 2. septembra u Švajcarskoj sastati sa predsednikom te zemlje, a nakon toga i u Luksemburg, gde će se sastati sa premijerom Gzavije Betelom i velikim vojvodom Anrijem.

Zatim će 12. septembra prisustvovati sastanku Višegradske grupe u Pragu, a nakon toga će ići u Nemačku.

„Radujem se i počastvovana sam pozivom u zvaničnu posetu Nemačkoj, jer ću imati priliku da razgovaram sa Merkel. Ona nikada neće postati nedovoljno relevatna figura u Nemačkoj, ona ima mnogo znanja i iskustva i ja imam ogromno poštovanje prema njoj“, rekla je Brnabić.

Najavila je i da bi, ukoliko do kraja septembra Španiaj formira vladu, predsednik Vlade Španije mogao bi prvi put da poseti Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari