Brnabić o hapšenju Belivuka: Najveći udar mafiji od operacije 'Sablja' 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Premijerka Ana Brnabić izjavila je večeras da je hapšenje kriminalne grupe oko Veljka Belivuka „najveći udar“ organizovanom kriiminalu u Srbiji još od 2003. godine i operacije Sablja.

Ona je kazala da je to današnje hapšenje „tek početak“ i da ima još gradova, poput Subotice, Vranja ili Valjeva, gde je potrebno obračunati se s organizovanim kriminalom.

„Najavili smo da će uz borbu protiv epidemije korona virusa, borba protiv mafije biti jedan od prioriteta ove vlade u prvih 100 dana. Tu smo i najviše postigli jer ovo je najveći udar organizovanom kriminalu od operacije ‘Sablja’ koja je podstaknuta ubistvom premijera (Zorana Đinđića)“, kazala je premijerka za Radio televiziju Srbije (RTS).

Ta današnja akcija je „podstaknuta željom da iskorenimo organizovani kriminal, koliko god to bilo opasno po ljude koji se time bave“, ukazala je ona.

Navela je da hapšenje grupe Belivuka nije bilo sračunato da se poklopi s današnjim obeležavanjem prvih 100 dana rada njene vlade.

„Rad policije, Bezbednosno-informativne agencije, Tužilaštva za organizovani kriminal, traje mesecima i kad su stručne službe procenile da je vreme, došlo je do hapšenja“, kazala je premijerka.

Ocenila je da je uhapšena kriminalna grupa bila „jednako opasna i organizovana“ kao „zemunski klan“ a u nekim aspektima i opasnija.

„Zločini koje su oni počinili, poput ubistava ili otmica, nezamislivi su, a opet je teško naći dokaze“, kazala je predsednica Vlade Srbije.

Sutra ili prekosutra vesti o novoj količini vakcina

Premijerka Ana Brnabić najavila je večeras da će sutra ili prekosutra biti saopštene „prelepe vesti“ građanima Srbije o dolasku novih količina vakcina protiv korona virusa, ali nije htela da kaže koje će to biti vakcine.

„Apsolutno će biti vakcina, uskoro očekujem da stigne i četvrta vakcina u Srbiju. Danas imamo prelepe vesti, samo čekam poslednju potvrdu za novi kontigent vakcina, ali ne bih dalje govorila o tome, prepustiću to Aleksandru Vučiću koji je 100 odsto zaslužan“, rekla je premijerka za Radio televiziju Srbije (RTS).

Navodeći da se do sada skoro milion građana prijavilo za vakcinaciju, a da je nešto više od 510.000 građana već primilo prvu dozu, ona je kazala da će od narednog utorka krenuti masovna revakcinacija i da će svako ko bude želeo, biti vakcinisan.

Upitana kada će epidemiološke mere biti ublažene, ona je rekla da najpre mora biti jednocifren dnevni broj pozitivnih na prisustvo virusa.

„Za sada ne popuštamo mere, mada jedva čekam taj dan jer to je važno za našu ekonomiju. Pričali smo na Kriznom štabu da je neophodno da procenat pozitivnih dođe do pet ili šest odsto. Taj procenat pozitivnih stagnira prethodnih nedelja – kreće se od 14,5 do 18 odsto i to je s jedne strane loše jer stagnira na relativno visokim brojevima, ali s druge strane, već desetak dana imamo više otpusta nego prijema u bolnice“, kazala je predsednica Vlade.

Ocenila je i da se pored mera koje su na snazi, u Srbiji živi „na korak od normalnosti“.

„U isto vreme Evropa gori, imate policijski čas, lokdaun, demonstracije, paljenje zgrada. Mi se zaista fenomenalno držimo s merama koje sada imamo“, navela je premijerka.

Tržišna utakmica Telekoma i Telenora sa SBB, nema veze sa slobodom medija

Brnabić je izjavila večeras da „sukob“ Telekoma i Telenora sa kompanijom SBB „apsolutno nema veze sa slobodom medija“ već da je u pitanju utakmica na tržištu telekomunikacija.

Ona je kazala da se kao predsednica vlade ne meša u tržišne utakmice, ali da ima problem s tim „kad jedna kompanija krene da usporava evropske integracije Srbije kako bi zadržala svoju tržišnu poziciju“.

Kazala je i da su joj iz kompanije Telenor Srbija u pismu naveli da su „ugroženi napadom konkurencije koja koristi svoje medije da ostvari ili zadrži poziciju na tržištu“, ali im nije odgovorila, već će Briselu i evropskim predstavnicima objasniti da se tu radi o tržišnoj utakmici.

Upitana za nastavak međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima, premijerka je kazala da Vlada, kao izvršna vlast, ne učestvuje u tom procesu, ali da razmatra preporuke ODIR-a i OEBS-a i njihovu primenu.

„Sva sreća, pa kao predstavnik izvršne vlasti ne učestvujem u dijalogu, ali kao ponosni član Srpske napredne stranke mogu da kažem da je stranka pokazala fleksibilnost i ogromnu dozu tolerancije jer su svi koji su pozivali na dijalog, taj proces ubrzo napuštali. Očigledno je da delu opozicije dijalog nije u interesu jer im treba alibi da ne učestvuju na izborima“, ocenila je premijerka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari