Brnabić: Očekujemo nove slovenačke investicije 1Foto: Fonet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Srbiji je regionalna saradnja jako bitna, uložili smo mnogo napora da bismo napravili osnovu za zdrav rast i prva obaveza ove Vlade Srbije da to nadograđuje, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i naglasila da se to ne može u dovoljnoj meri ostvariti ako ceo region nije percipiran kao stabilan, predvidiv i dovoljno povezan.

Brnabić je zahvalila Sloveniji na podršci koju daju Srbiji na evropskom putu, otvaranju i zatvaranju poglavlja, tehničkoj podršci u pripremi poglavlja.  Srbija je strateški opredeljana za Evropsku uniju, otvorili smo 12 od 35 poglavlja i nadamo se u junu da ćemo imati spremnih još pet poglavlja, a tada očekujemo podršku Slovenije. Gradjanima Srbije su važne reforme i kvalitet reformi zbog kvaliteta života, ocenila je Brnabić.

Srbija ima interes da bude izvoznik stabilnosti u regionu, da bude zemlja koja će uvek lobirati za stabilnost, pokazuje toleranciju i fleksibilnost i u teškim okolnostima, rekla je Brnabić i navela da je veoma zadovoljna što je Srbija prepoznata kao predvodnik u procesu evropskih integracija.

Trgovinski odnosi beleže rast, a u 2017. godini naša razmena je isnosila malo više od 1,5 milijardi evra. Slovenačke firme investirale više od milijardu evra u privredu Srbije, rekla je ona.

Srbiju interesuje da dalje radi na otvaranju svoje ekonomije, privlačenju investicija, boljem poslovnom okruženju, a kao rezultat toga očekujemo nove slovenačke investicije, rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da ne može reći da vidi prepreke u dolasku srpskih investicija u Sloveniju, ali ukoliko ih ima, one će zajedno biti otklonjene.

Kada je reč o AIK banci, rekla je Brnabić, to je pitanje NBS, a ona je nezavisna. Svesna sam te informacije, ali nisam želela ni da pozovem guvernerku Jorgovanku Tabaković da pitam, jer ne želim bilo kakav uticaj na NBS, oni rade ozbiljan, odgovoran posao.

Najteži test za međusobne odnose bilo finale košarke u Istanbulu i rekla sam tada da ako to preživimo kao prijatelji, sve drugo će biti lako i čestitam vam opet, ali nećemo se dati sledeći put, poručila je Brnabić i dodala da je prijateljstvo Srbije i Slovenije veoma duboko.

Premijer Slovenije Miro Cerar rekao je da će Slovenija intenzivno i čvrsto podržavati evropsku perspektivu Srbije i to na dva načina, kroz evropske institucije i bilateralnu tehničku pomoć, ukazujući da je Srbija garant stabilnosti na zapadnom Balkanu.

Očekujem da će Srbija nastaviti procese reformi i proteklih godina ti procesi su pokazali dobre finansijske rezultate, rekao je Cerar i naveo da se razgovaralo i o procesu sukcesije.

Znamo da je sukcesija važna materija koja se rešava sporazumno i danas smo postigli dogovor da rad komisija intenziviramo. Osnovaćemo dve radne podrgupe koje će raditi u oblasti kulturnog nasleđa, arhiva, pokušaćemo da sledećih nedelja i meseci postignemo napredak, rekao je Cerar.

Cerar je rekao da je njegov glavni zadatak u vođenju vlade da se Slovenija otvori za strane investicije, dodajući da je postupak prodaje Gorenjske banke privremeno zaustavljen, da će biti nastavljen kada regulatori daju ovlasćenje i da to nije tema za vlade.

Govoreći o sukcesiji, Cerar je rekao da Slovenija želi da dobije 18 originalnih slovenačkih filmova iz arhiva u Srbiji, odnosno kopije nekih drugih filmova, kao i neka umetnička dela.

Brnabić je ocenila da ima nekih stvari koje su neupitne, ali da je potreban dogovor oko administrativnog preuzimanja. Srbija bi želela automobile nazad, rekla je Brnabić i ponovila da veruje u lagan dogovor.

Cerar je rekao da je nekoliko poslanika podnelo u parlamentarnu proceduru zakon koji se tiče građana iz drugih republika nekadašnje države kako bi se proširila prava tih državljana u Sloveniji.

Ovo je Četvrta zajednička sednica vlada dve države i treća u mom mandatu. Slovenija sa Srbijom ima odlične političke, ekonomske, kulturne i druge odnose, mi smo dve prijateljske države koje razvijaju svoje odnose u korist privrede i građana, ocenio je Cerar.

Robna razmena je u 2017. godina bila najviša u proteklih deset godina i Srbija je među najvažnijim trgovačkim partnerima Slovenije. U Srbiji radi više od 1500 preduzeća koje su u vlasništvu ili delimičnom vlasništvu Slovenaca, koja zapošljavaju 25.000 radnika, rekao je Cerar.

Važna oblast saradnje su ulaganja na obe strane, Srbija je druga destinacija za naša ulaganja i prešli smo oko milijardu evra, a beležimo i porast srpskih investicija u Sloveniju, rekao je Cerar i rekao: “ Draga Ana, dobrodošla u Sloveniju“.

U delegaciji Srbije su ministri Zoran Đorđević, Jadranka Joksimović, Slavica Djukić Dejanović, Nela Kuburović, Branislav Nedimović, Mladen Šarčević, Vladan Vukosavljević i Branko Ružić.

Posle sednice vlada Slovenije i Srbije potpisani su i sporazumi o zapošljavanju državljana Srbije u Sloveniji, Memorandum o saradnji u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, što su učinili srpski ministar Zoran Đorđević i njegova slovenačka koleginica Ana Kopač Mrak.

Plan radnih konsultacija između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Slovenije za 2018. godinu potpisali su slovenački šef diplomatije Karl Erjavec i generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović, dok su Pismo o namerama ministarstava kulture Srbije i Slovenije o saradnji u filmskoj industriji potpisala dva ministra kulture, Vladan Vukosavljević i Anton Perssak. Brnabić je poklonila Ceraru grafiku manastira i ćilim Etno mreže, dok će predsedniku Slovenije Borutu Pahoru pokloniti etno pirotski ćilim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari