Brnabić: Palmer nije vršio pritisak na mene, razgovor otvoren i iskren 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom imala o pregovorima Beograda i Prištine juče „dug, dobar, iskren razgovor“, da su „sve karte na stolu“, kao i da njen sagovornik „nije vršio pritisak“.

„Ne mislim da je realno da Beograd i Priština postignu dogovor do kraja godine. U Prištini je veoma radikalna ideologija, ne samo da nisu spremni da razgovaraju o kompromisu nego ni da ispune ranije preuzete obaveze“, rekla je danas Brnabić TV Pink, komentarišući Palmerovu izjavu da je „apsolutno moguće“ da ove godine dođe do dogovora dve strane.

Ona je rekla da se ne može zaboraviti šta je preuzeto kao obaveza i da se krene sa nekin novim dijalogom kako to, navela je, govori kosovski premijer Aljbin Kurti kao da ranije ništa nije dogovoreno.

„Priština ima obavezu da implementira dogovoreno i da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO), to je međunarodna obaveza“, istakla je Brnabić, navodeći da je to „crvena linija.

Kako je rekla, ona je na sastanku sa Palmerom, koji je zamenik pomoćnika državnog sekrera SAD, „podvukla“ da je potpis na Briselski sporazum dala Evropska unija.

Na pitanje da komentariše tekst da je Palmer tražio od nje da obezbedni medijski pluralizam (iz lista Danas), Brnabić je rekla da je „bilo reči i tome ali očigledno oni imaju direktne insajdereske informacije“.

Bezbednost Vučića je jedina stvar koja me brine

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je bezbednost predsednika Srbije Aleksandra Vučića, „jedina stvar“ koja nju brine.

„Jedina stvar koja može da nas zaustavi, jedina stvar koja može da stane na put napretku Srbije jeste to da Vučić nije među nama – da se ne bavi politikom, da više ne pomaže Srbiji. A znajući Vučića, to je samo ako on ne postoji“, kazala je Brnabić za TV Pink.

Komentarišući izjavu profesora Pravnog fakulteta i lidera novoosnovanog pokreta „Crno na belo“ Vladimira Vuletića, Brnabić je kazala da ga ne može „ozbiljno da shvati“, ali da je „povezan sa mafijaškom grupom Belivuka“, kojih se ona plaši.

„On me ne brine, već povezanost sa mafijaškim grupama i klanovima. Ako neko kaže Vučiću da će završiti u ćevapima, meni je ta poruka više nego jasna“, rekla je premijerka.

Vuletić je u video-obraćanju poručio Vučiću, između ostalog, da će njegov pokret vratiti „pravnu državu“, procesuirati ga i naveo da će ga „vratiti tamo gde i pripada, u ćevabdžinice“. „Tu ste najbolji“, naveo je Vuletić.

Brnabić je rekla da je Vučiću na društvenim mrežama „metkom od devet milimetara“ pretio i Petar Gvozdenović, koji je u bekstvu zbog prodaje droge, a „ozbiljan je kriminalac“.

Razumem bes i frustacije rukovodstva RS oko načina postavljanja visokog predstavnika

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da „razume bes i frustraciju“ političkog rukovodstva Republike Srpske jer je „upitan način“ na koji je Kristijan Šmit postavljen za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Ona je, za TV Pink, navela da „neće biti lako“ i da se nada „korektnom i konstruktivnom odnosu“.

„Ja svaki dan, svako jutro kad ustanem razmišljam o dve stvari – o bezbednosti predsednika Aleksandra Vučića i o vladavini prava. Zato što mi svaki dan svako govori o vladavini prava. Ne znam koliko je ovaj način postavljanja visokog predstavnika u skladu sa vladavinom prava“, rekla je Brnabić.

Ali, kako je dodala, „njima je sve dozvoljeno i sve moguće“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari