Brnabić: Pripremamo pismo za EK o Kataloniji i Kosovu 1Foto: PrintScreen

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije pripremaju pismo za Evropsku komisiju, u kojem će postaviti niz pitanja u vezi sa stavom komisije da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti.

Brnabić je posle hitnih konsultacija u predsedništvu Srbije novinarima kazala da će ona odneti pismo kada bude putovala u Brisel u ranije dogovorenu posetu, 10. i 11. oktobra.

Ona je rekla da je Srbija iznenađena stavom EK i svim onim što je govorio portparol komisije.

Među pitanjima sadržanim u pismu biće i pitanje „da li međunarodno pravo važi za Evropsku uniju ili postoji neko drugo međunarodno pravo koje važi za sve ostale koji nisu članovi EU“.

„Ovde je do te mere toliko nelogičnosti, neverovatnih i nefer stvari prema Srbiji i njenim građanima. Kao vlada hteli smo da reagujemo pošto je stvar od velikog značaja“, navela je premijerka Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je stav Evropske komisije da je referendum o nezavisnosti Katalonije nelegalan, najbolji primer dvostrukih aršina i licemerja svetske politike.

Vučić je pozvao je premijerku Anu Brnabić na hitne konsultacije danas popodne posle saopštenja Evropske komisije u kome se kaže da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti.

Portparol Evropske komisije Margaritas Skinjas izjavio je danas da Katalonija i Kosovo nisu slučajevi za poređenje. Na konferenciji za novinare u Briselu, odgovarajući na pitanja o referendumu o nezavisnosti Katalonije, Skinjas je rekao da je Španija država članica Evropske unije.

„Kada je reč o priznanju Kosova, to je vrlo specifičan kontekst. To je stvar više… rezolucija UN i međunarodne zajednice. Veoma specifičan kontekst, sa specifičnim razlozima“, rekao je Skinjas.

Dodao je da za Evropsku komisiju Katalonija i Kosovo „nisu situacije za poređenje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari