Brnabić: Region da uči od Skandinavije 1Foto: Vlada Srbije

Članstvo u Evropskoj uniji (EU) je ključni spoljnopolitički cilj Srbije, a podrška norveške vlade u tom procesu nam je jako značajna, rekla je danas premijerka Srbije Ana Brnabić na predavanju u Norveškom institutu za međunarodne odnose, kojim završava posetu toj zemlji.

Srbija je do sada otvorila 10 pregovaračkih poglavlja, a očekujemo da u decembru otvorimo još tri ili četiri, rekla je Brnabić i istakla da je za Srbiju ohrabrujuća poruka predsednika Evropske komisije Žan Kold-Junkera da su vrata EU otvorena.

Ekonomskim reformama koje su počele u mandatu prošle vlade, rekla je Brnabić, Srbija je postigla fiskalnu konsolidaciju i smanjenje javnog duga.

Počela je opsežna i sveobuhvtna reforma držvne uprave gde je fokus stavlJen na racionalizaciju i povećanje efikasnosti rada javnih službenika. To su sve bili preduslovi da bismo uopšte mogli da govorimo o ekonomskom rastu i boljem životu građana, ocenila je Brnabić.

Da su reforme koje je Vlada sprovela bile uspešne, potvrđuju i pokazatelji kredibilnih međunarodnih institucija, pre svega konstantan napredak na Doing biznis listi Svetske banke, napredak od 12 mesta na Globalnoj listi konkurentnost Svetskog ekonomskog foruma i priznanje Fajnenšl tajmsa da je Srbija na prvom mestu po indeksu performansi direktnih stranih investicija, naglasila je Brnabić.

Uz vladavinu prava i unapređenje situacije u medijima, rekla je Brnabić, unapređenje kapaciteta i efikasnosti institucija, kao i unapređenje principa dobre uprave su ključne oblasti na kojima će raditi zajedno sa civilnim društvom, kako bismo od Srbije svi zajedno napravili dobro mesto za život.

Brnabić je ocenila da je evropska perspektiva jako važna za sve zemlje Balkana, s obzirom na tešku i turbulentnu prošlost.

Uprkos razlikama, svi imamo isti zajednički cilj – mir i stabilnost, ekonomski napredak i članstvo u EU, dodala je ona.

Upravo zato, moramo da budemo posvećeni dijalogu, prevazilaženju razlika i građenju bolje budućnosti za sve građanke i građane Zapadnog Balkana, naglasila je Brnabić, dodaje se u saopštenju Vlade Srbije.

Brnabić je istakla značaj Berlinskog procesa, koji je pružio novu platformu za razvoj regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu i doprineo jačanju poverenja, razumevanja i dijaloga.

U protekle tri godine, postignut je značajan napredak u razvoju regionalne saradnje, uspostavljena je Regionalna kancelarija za mlade i potpisan je Ugovor o transportnoj zajednici, dodala je Brnabić.

O saradnji i ekonomskom povezivanju, naš region može mnogo da nauči upravo od skandinavskih zemalja. To je bio i jedan od ciljeva posete Norveškoj, da naučim kako da primenimo najbolje primere iz prakse i izgradimo modernu, tolerantnu i otvorenu Srbiju, koja podržava inovacije, da razvoj bude baziran na znanju i da digitalizovana ekonomija bude pokretač modernizacije celog društva, zaključila je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari