Brnabić: Rešavanje pitanja Kosova i Metohije važno za budućnost Srbije 1Foto: Kabinet premijerke

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić sastala se sinoć u Njujorku sa predsednikom Švajcarske Alenom Berseom.

Brnabić je istakla da je Srbija posvećena nastavku dijaloga Beograda i Prištine. „To je težak proces i zahteva puno vremena i strpljenja“, rekla je Brnabić. Srbija je sprovela značajne političke i ekonomske reforme, a rešavanje pitanja Kosova i Metohije posebno je važno za budućnost Srbije, navedeno je u saopštenju iz kabineta premijerke.

Brnabić je rekla da je Aleksandar Vučić, još kao predsednik Vlade, inicirao proces normalizacije odnosa sa Prištinom i time, iako kritikovan u zemlji, pokazao liderstvo i političku odgovornost za budućnost Srbije. Ona je naglasila da je za Srbiju veoma značajna puna implementacija Briselskog sporazuma.

„Ključni problem je to što Priština nije uradila ništa u implementaciji Briselskog sporazuma, dok je Beograd završio sve ono što su bile naše obaveze“, naglasila je Brnabić. „Iako to dodatno otežava dijalog i normalizaciju odnosa, mi ne odustajemo od dijaloga i smatramo da je kompromis jedino rešenje koje je dugoročno prihvatljivo za obe strane“, rekla je premijerka. Ona je dodala da je važno da budućim pokoljenjima ne ostavljamo zamrznuti konflik.

Predsednica Vlade predstavila je u razgovoru najvažnije rezultate ekonomskih reformi i reformi u oblasti obrazovanja. Brnabić je naglasila da je švajcarski model dualnog obrazovanja bio dobar primer za Srbiju i da smo, usvajanjem zakonskih rešenja, stvorili uslove da dualno obrazovanje zaživi u Srbiji u većem kapacitetu. Švajcarski model nudi rešenja koja možemo da primenimo i u Srbiji. „Važno je što po prvi put stvaramo osnovu za bolje povezivanje obrazovanja i privrede“, istakla je predsednica Vlade.

Brnabić se zahvalila na podršci koju Vlada Švajcarske, preko Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) pruža Srbiji, a posebno je značajna podrška SIPRU timu koji sada radi pri Kabinetu predsednice Vlade i koji se bavi pitanjima smanjenja siromaštva i socijalne inkluzije.

Brnabić i Berse razgovarali su i o digitalizaciji kao pitanju koje je među prioritetima obe zemlje. Brnabić je istakla da je organizacija Digitalna Srbija, sa kojom Vlada sarađuje na više važnih projekata, pre svega u oblasti kreiranja zakonodavnog ambijenta za osnaživanje IT industrije, digitalizacije i obrazovanja, osnovana u Cirihu, uz pomoć organizacije Digital Switzerland, što je još jedna spona dve zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari