Brnabić: RFZO nije oštećen 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je informacija o prebacivanju 1,7 milijardi dinara sa računa Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) pogrešno plasirana i maliciozna, jer se radi o uobičajenoj proceduri.

To je procedura kojom se raspoređuju sredstva sa jedne na drugu budžetsku liniju, ako su prilivi bili drugačiji od planiranih.

Priliv u RFZO je povećan zbog većeg broja zaposlenih u Srbiji, a pošto im to nije bilo potrebno, prebačeno je u druge svrhe, rekla je Brnabić novinarima. Kako je objasnila, RFZO ni u čemu neće biti ugrožen, dobiće i dodatna sredstva, samo su mu u ovom trenutku nepotrebne dotacije predviđene rebalansom budžeta za ovu godinu.

Brnabić je naglasila da medij koji je to objavio od Vlade nije tražio informaciju ni objašnjenje za prebacivanje sredstava pre nego što je plasirao takvu vest, što „smatra izuzetno neprofesionalnim novinarstvom“. Na pitanje o stavu Vlade prema događajima u Crnoj Gori, Brnabić je ocenila da je to složeno pitanje i teška situacija, zbog čega treba biti „izuzetno promišljen i pametan“.

Ona je dodala da veruje da će Srbija umeti da se postavi na pravi način, bez ugrožavanja dobrih odnosa sa Crnom Gorom, jer je predsednik Aleksandar Vučić više puta do sada pokazao da ume dobro da reaguje u teškim situacijama. Važno je da imamo regionalnu stabilnost. Samo polako i sabrano, svakako ćemo naći način da pametno reagujemo, poručila je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari