Brnabić sa ambasadorom Hrvatske: Poseta Plenkovića Srbiji bi bila dobar signal 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ambasadorom Hrvatske u Srbiji Gordanom Bakotom o situaciji u regionu i bilateralnim odnosima dve zemlje.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, Brnabić je istakla da su odnosi Srbije i Hrvatske važni za stabilnost regiona i da je, shodno tome, neophodno unapređenje dijaloga i intenziviranje saradnje na rešavanju otvorenih pitanja.

Prema rečima hrvatskog ambasadora, priključenje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji ključno je za prosperitet svih zemalja regiona, dodajući da će to biti jedno od važnih pitanja tokom predsedavanja Hrvatske Savetu Evropske unije u prvoj polovini 2020. godine. On je izvestio predsednicu vlade da je cilj Hrvatske i da tokom predsedavanja organizuje Samit EU-Zapadni Balkan, na kojem bi važna tema bila upravo evropska perspektiva regiona i proširenje EU.

Na sastanku je istaknuta važnost unapređenja odnosa u oblasti prava manjina, kako bi svi građani, bez obzira na nacionalnost i etničku pripadnost, bili jednako tretirani, te da bi veliki pomak na ovom polju, u interesu obe države, mogao biti napravljen u domenu prekogranične saradnje, korišćenjem IPA fondova, navodi se u saopštenju.

Kada je reč o infrastrukturnoj saradnji, Brnabić je, kako se dodaje, zaključila da je u interesu obe države saradnja na unapređenju železničkog saobraćaja, objašnjavajući da će 2020. godine, u domenu infrastrukturnih projekata, fokus Srbije biti upravo na železnici.

Na sastanku se razgovaralo i o saradnji privrednih komora Srbije i Hrvatske i planovima za organizovanje privrednog samita dve države tokom 2019. godine.

Brnabić i Bakota saglasili su se da bi poseta predsednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića Srbiji u predstojećem periodu bila dobar signal za dalje unapređenje saradnje i međudržavnog dijaloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari