Brnabić sa delegacijom Atlantskog saveta o odnosima Srbije i SAD, regionu i putu ka EU 1Foto: EPA-EFE/VAIOS CHASIALIS

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa članovima delegacije vašingtonske nevladine organizacije Atlantski savet o situaciji u regionu, evropskim integracijama i mogućnostima unapređenja odnosa Beograda i SAD.

Šef delegacije, direktor Centra Atlantskog saveta za Evropu Benjamin Hadad podržao je evropski put Srbije i naveo da je misija njegove organizacije da pospeši saradnju i partnerske odnose dve zemlje, saopštila je Vlada Srbije.

Dodao je da je Atlantski savet posvećen saradnji i daljem jačanju odnosa Srbije i SAD.

Brnabić je izrazila zabrinutost zbog političke situacije na Zapadnom Balkanu, navodeći da bi pažnja regiona morala više da bude usmerena na oporavak ekonomije i na stvaranje strategije za izlazak iz krize nakon pandemije korona virusa, navodi se u saopštenju.

Ona je kazala da je Srbija posvećena održavanju ekonomske stabilnosti i da o tome svedoči rast bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu ove godine.

Dodala je, kako se navodi, da je „višestruko značajna saradnja“ poput inicijative „mali Šengen“, navodeći da ona predstavlja viziju o zajedničkom ekonomskom prostoru Zapadnog Balkana i da direktno doprinosi ostvarivanju ciljeva za bolji život građana regiona.

Govoreći o saradnji na polju digitalne transformacije i digitalne ekonomije, predstavnici Atlantskog saveta su naveli da bi zemlje regiona mogle da primene pozitivna iskustva Srbije u toj oblasti i ponudili podršku Saveta u cilju isticanja potencijala Srbije i privlačenja stranih investicija, piše u saopštenju.

Brnabić je rekla da je „već dosta urađeno“ na polju digitalne transformacije zemlje i da prioriteti vlade ostaju ulaganja u nauku, inovacije i digitalnu edukaciju.

Ona je zahvalila delegaciji Atlantskog saveta na inicijativi za jačanje odnosa i u segmentu digitalizacije i inovacija i ukazala da je Vlada Srbije usredsređena na jačanje političkih i ekonomskih odnosa Srbije i SAD i daljem snaženju veza dva naroda, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari