Brnabić: Sa Kurtijem nema ni razgovora ni dogovora 1Foto: Beta/ Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem „nema razgovora i dogovora i neće biti ni zajedničkih sporazuma“.

Brnabić je ponovila da je sastanak u Tirani bio „veoma buran i težak“ i da je on pripremni sastanak za 15. jun u Briselu, na kojem će biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Upitana kako komentariše to što Kurti optužuje Srbiju za genocid, Brnabić je kazala da je on „ideološki fanatik sa nula pragmatizma“.

„On svakodnevno preti Srbiji tužbama za genocid. Neka podnese tužbu i neka onda kaže šta želi, neka dokaže šta ima, ali nemoj da preti, a posebno ne na regionalnim sastancima, jer od njih onda pravi cirkus“, kazala je ona za TV Prva.

Ocenila je da su, što se tiče Kosova, „stvari teške i da će biti sve teže“.

„To što sada imamo političke elite u Prištini, ljude koji ne žele razgovor, je katastrofa za čitav region i predsedniku (Vučiću) će 15. juna biti izuzetno teško“, smatra ona.

Takođe je rekla, da „nema nadu“ da će biti postignut zajednički konsenzus sa ostalim strankama po pitanju Kosova, jer kako je dodala, ako bi to oslabilo Vučića, lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas bi pre bio na strani Kurtija.

Ekonomski rast Srbije do kraja godine sedam odsto

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će Srbija 2021. godinu završiti sa najbojim ekonomskim rezultatima u Evropi, jer će ekonomski rast biti oko sedam odsto.

Ona je za TV Prva ocenila da tome doprinosi to što je Srbija u 2020. godini imala gotovo najbolje ekonomske rezultate u Evropi, skoro najmanji pad BDP-a od 0,9 odsto i povećanje neto zaposlenosti.

„Srbija ima najveće projekte i jedan od najboljih rezultata, imamo najmanje četiri regionalna projekta koja bi trebalo da se realizuju do kraja godine ili početkom sledeće, a jedan od najvažnijih je Autoput mira Niš-Priština-Tirana-luka Brač“, kazala je Brnabić.

Ona je najavila da će na kraju godine biti povećane i plate i penzije.

„Prosečna plata će u Srbiji do 2025. godine biti 900 evra, a prosečna penzija između 430 i 440 evra. Po tome ćemo prestići i Bugarsku, koja je članica EU“, naglasila je ona.

Brnabić je kazala da će do kraja 2021. godine Srbija imati autoput do Požege, Kruševca, brzu prugu Beograd-Novi Sad, i da dolaze „ogromne investicije“.

Potpuno popuštanje mera tek kad se dodje do 60 odsto vakcinisanih

Brnabić izjavila je danas da će potpuno popuštanje mera biti „tek kada se dođe do 60 odsto“ vakcinisanih građana Srbije.

„Stagniramo po broju vakcinisanih i dalje smo na 48 odsto, ali dok god ne stignemo do nekih 60 odsto, nema popuštanja, jer se plašim da se korona ne vrati“, rekla je ona za TV Prva i dodala da je neophodno da se još građana vakciniše.

Kako je ranije objavljeno, potrebno je još oko 340.000 osoba da bi se dostigao cilj od 50 odsto starijih od 18 godina koji su primili bar jednu dozu vakcine.

Krizni štab Vlade Srbije i premijerka Ana Brnabić ranije su istakli da je rok da se taj cilj ostvari 21. juna, nakon čega može da usledi popuštanje mera.

Sednica Kriznog štaba biće održana sutra, a zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će zatražiti dodatno popuštanje mera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari