Brnabić sa predstavnicima MMF-a: Očuvanje fiskalne discipline prioritet Vlade 1Foto: FoNet/ Vlada Srbije Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa šefom Misije Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) Janom Кesom Martejnom o dosadašnjoj realizaciji reformskih ciljeva iz aktuelnog programa sa tom finansijskom institucijom (Instrument za koordinaciju politika) i istakla da je očuvanje fiskalne discipline prioritet Vlade, saopšteno je posle sastanka u Beogradu.

Brnabić je ukazala da je 2019. godina završena sa odličnim ekonomskim rezultatima, dodajući da je veoma zadovoljna privrednim rastom od 4,2 odsto, koji je mnogo veći od projektovanog.

Ona je navela da je visok privredni rast nastavljen i ove godine, pri čemu prve procene pokazuju da je u januaru iznosio 6,5 odsto, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Brnabić je rekla da je Srbija uspela da zabeleži visok privredni rast uprkos brojnim izazovima, kao što su usporavanje ekonomija njenih najvećih spoljnotrgovinskih partnera – Italije i Nemačke, kao i taksama koje je uvela Priština.

Naglasila je i da je izvoz u IКT sektoru u prethodnoj godini bio približno dva puta veći nego u 2016. godini i da je iznosio 1,42 milijarde evra.

„Vlada Srbije je dokazala da su promene moguće“, rekla je premijerka izrazivši uverenje da su se stvorili uslovi da IКT sektor još više raste u narednom periodu.

Prema njenim rečima, u budućnosti će prioriteti biti nastavak reformi u sektoru javnih preduzeća, kao i ulaganja u zaštitu životne sredine.

Martejn je rekao da je pozitivno iznenadjen privrednim rastom koji je Srbija zabeležila u 2019. godini, s obzirom na to da je premašio projekciju MMF-a, koja je iznosila 3,5 odsto, dodavši da očekuje da će i 2020. godina biti dobra za Srbiju kada je reč o privrednom rastu.

Šef Misije MMF-a je naglasio da je dobro što Srbija ima stabilne finansije, jak bankarski sistem i visoke devizne rezerve, koji obezbedjuju snažnu zaštitu i sposobnost da se amortizuju spoljni finansijski šokovi.

Dodao je da je upoznat sa investicionim planom „Srbija 2025“, kao i da veruje da će biti fiskalnog prostora u 2020. godini kako bi se sprovodili planirani kapitalni projekti.

On je pohvalio i reformu Poreske uprave, istakavši da se danas vidi kako se sve sprovedene reforme isplaćuju, pozitivno ocenivši i uspešno završen proces kupoprodaje akcija Srbije u Кomercijalnoj banci.

Šef Misije MMF-a je rekao i da je otvoren za dijalog o tome da „švajcarska formula“ za obračun penzija bude fleksibilnija kako bi penzije mogle još više da rastu, na čemu mu je premijerka posebno zahvalila.

Brnabić je istakla da je prioritet Vlade da se sačuva fiskalna disciplina, ali i da je, sa druge strane, važno da rastu primanja za najstarije sugradjane.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovao je i ministar finansija Siniša Mali.

Aranžman Instrument za koordinaciju politika koji se sprovodi od jula 2018. godine, ne podrazumeva finansijsku podršku, već je isključivo savetodavnog karaktera i trajaće do januara 2021. godine.

Misija MMF-a posetu Beogradu završava danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari