Brnabić sa premijerom Moldavije o saradnji dve države 1Foto: Vlada Srbije

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić razgovarala je danas u Minsku sa premijerom Moldavije, Pavelom Filipom o unapređenju odnosa dve zemlje.

Kako se ističe u saopštenju, na sastanku je potvrđeno da su odnosi Srbije i Moldavije prijateljski i da ima prostora za dodatno unapređenje, pre svega u domenu ekonomske saradnje.

Predsednica Vlade naglasila je da Srbija izuzetno ceni stav Moldavije o nepriznavanju Kosova i Metohije.

„Srbija je izuzetno zahvalna za podršku koju Moldavija pruža očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje“, izjavila je Brnabić.

Brnabić je istakla da je strateški cilj naše zemlje priključenje Evropskoj uniji i upoznala premijera Filipa sa reformama koje Vlada Srbije sprovodi. Ona je naglasila da je cilj svih reformi bolji životni standard građana i povoljnije poslovno okruženje za privredu.

Premijer Filip potvrdio je da se trgovinska razmena između dve države povećava, kao i da postoji mnogo prostora za njeno dodatno unapređenje, posebno u domenu izvoza, dodaje se u saopštenju.

Moldavski premijer istakao je da njegova zemlja sa pažnjom prati reforme koje se sprovode u Srbiji i da žele razmenu iskustava sa našom zemljom.

„Moldaviji je potrebna snaga za promene i reforme koju Srbija ima“, rekao je Filip.

Premijerka Srbije dobila je poziv moldavskog premijera da u narednom periodu poseti tu državu.

Kasnije tokom dana, predsednica Vlade srešće sa na odvojenim sastancima sa predsednikom  Belorusije Aleksandrom Lukašenkom i premijerom Belorusije Sergejom Rumasom.

Brnabić izjavila je danas u Minsku, na sastanku glavne grupe Minhenske bezbednosne konferencije, da je u interesu Srbije da se pronađe održivo rešenje za pitanje Kosova i Metohije i da je srpska strana posvećena dijalogu.

Kako je saopštila Vlada Srbije, Brnabić je ocenila da je kompromisno rešenje ključ stabilnosti i bezbednosti u regionu, kao i presudan faktor za ekonomsku perspektivu i prosperitet svih građana regiona. Dijalog je, inače, težak i komplikovan i zbog toga je važno da taj proces dodatno ne otežavamo postavljanjem crvenih linija.

U tom smislu nam je važna podrška Nemačke, poručila je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari