Brnabić: Saradnja dva fonda solidarnosti 1Foto: Vlada RS

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je da je prva njena asocijacija, kada je pozvana na donatorsko veče, bila slika koridora 1992. godine kada je zbog njegove blokade 12 beba u Banjaluci umrlo zbog nemogućnosti dopremanja kiseonika.

Cilj ovakvih akcija da se takve tragedije više nikada ne dogode.

Brnabić je, na donatorskoj večeri „S ljubavlju hrabrim srcima“, kao dobar primer ukazala na veliku humanitarnu akciju „Bitka za bebe“, koja se pre nekoliko godina prelila iz Srbije u Republiku Srpsku kada je 33 inkubatora za prevremeno rođene bebe razmešteno od Banja Luke, preko Sarajeva i Brčkog, do Trebinja i Prijedora.

„Građani Srbije i Republike Srpske do sada su mnogo puta pokazali humanost i da razumeju probleme drugih i verujem da će Fond solidarnosti Republike Srpske za lečenje obolele dece u inostranstvu biti jednako uspešan kao Budžetski fond Republike Srbije za lečenje oboljenja koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji“, rekla je Brnabić.

Kako je objasnila, od osnivanja Budžetskog fonda u Srbiji 2014. do danas je utrošeno skoro četiri miliona evra za lečenje i preglede 68 dece u inostranstvu, za 134 dijagnostike, kao i za dolazak stranih stručnjaka koji su na našim klinikama operisali 17 pacijenata.

„U toku je odlazak desetoro dece obolele od cerebralne paralize u zdravstvenu ustanovu u Istanbul, dok na Univerzitetskoj dečijoj klinici trenutno boravi ekspert iz Rusije koji će operisati troje dece“, navela je Brnabić.

Prema njenim rečima, lečenje SMS porukama i humanitarnim fondovima nisu rešenje, ali jesu deo rešenja.

„Sigurna sam da ova naša dva fonda mogu uspešno da sarađuju u budućnosti. Na nama ostaje da ukazujemo na potrebu obnove dobročinstava, da odajemo priznanja onima koji nastoje, na najbolje moguće načine, da pomognu onima kojima je pomoć potrebna. Svakoga dana moramo da činimo sve da spasavamo svaki život koji je ugrožen bolešću“, zaključila je predsednica Vlade Srbije.

Koncert povodom donatorske večeri se održava prepunoj dvorani Borik, a nastupaju domaći i regionalni muzički izvođači- One tri, Vanja Mišić, Tropiko bend, Saša Kovačević, Željko Joksimović, Željko Samardžić, Miroslav Ilić, Dejan Petrović i Big bend.

Fondu solidarnosti za dijagnostiku i lečenje oboljenja, stanja i povreda dece u inostranstvu biće uplaćeno 400.000 KM iz kabineta predsednika Republike Srpske. I grad Banjaluka je podržao akciju sa 5.000 KM, a gradonačelnik Igor Radojičić će se tokom donatorske večeri u okviru kol-centra javljati na pozive na humanitarni broj.

Vlada Srbije donela je zaključak da na račun Fonda solidarnosti bude uplaćeno 250.000 evra.

Predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je večeras zahvalnost premijerki Srbije Ani Brnabić za podršku koju RS dobija od Vlade i predsednika Srbije za realizaciju važnih infrastrukturnih projekata u opštinama RS.

„To je stvar sa kojom ćemo nastaviti i u budućnosti. Nama je uvek važno da imamo prisustvo Srbije preko naših funkcionera i do sada je to bilo tako kada su u pitanju ovako važne stvari – dan kada mobilišemo svu našu javnost, kada hoćemo da pokažemo silidarnost, da kažemo da smo svi zajedno uz one kojima je potrebna pomoć“, rekla je Cvijanović večeras u Banjaluci novinarima, posle sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Mislim da je najljepši događaj kada imamo priliku da zajedno uradimo i da pozovemo sve da budu solidarni, dodala je Cvijanović.

Ona je izrazila je i veliko zadovoljstvo da ima priliku da ugosti predsednicu Vlade Srbije.

„Mislim da je ovo kruna nekih naših razgovora na koji način da zajedno kao Vlade učestvujemo i u ovakvim aktivnostima koje su humanitarnog karaktera, a ne samo u onim aktivnostima koje doživljavamo kao redovne dnevne poslove“, istakla je Cvijanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari