Brnabić: Srbija beleži rezultate kakve nikada nije imala, zahvaljujući Vučićevoj viziji 1Foto: FoNet/Marija Đoković

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Srbija beleži rezultate kakve nikada nije imala u istoriji, zahvaljujući viziji koju je trasirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U borbi protiv kovd-19 izgradili smo i otvorili dve nove bolnice, u Beogradu i Kruševcu, podsetila je ona u Kombank dvorani na predstavljanju rezulatata rada Vlade u prvih 100 dana.

Počeli smo masovnu imunizaciju naših građana, Srbija je bila druga zemlja u Evropi u koju su stigle vakcine protiv kovida, vakcinisali smo 520.000 ljudi, revakcinisali 21.000 i jedina smo zemlja na svetu u kojoj građani mogu da biraju vakcine, ukazala je Brnabić.

Brnabić je poručila da je Srbija jaka i bezbedna zemlja u kojoj nema zaštićenih.

U borbi protv organizovanog kriminala pokazali smo hrabrost i odlučnost. Predsednik Aleksandar Vučić je najavio ovu borbu i Vlada je to stavila u vrh svojih prioriteta, podsetila je ona.

U akciji MUP i BIA u četvrtak, dodala je Brnabić, uhapšeno je 17 pripadnika organizovane kriminalne grupe koja se sumnjiči za najteža krivična dela.

U oblasti vladavine prava napravili smo iskorake u ovih 100 dana, dodala je ona i pomenula da je u parlamentu inicijativa za izmeni Ustava u delu pravosuđa, radi se sa GREKO na primeni preporuka u borbi protiv korpucije.

Usvojen je Akcioni plan za primenu Medijske strategije, osnovana je Radna grupa za njenu primenu, a formirana je i Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara, podsetila je Brnabić.

Pustili smo u rad gasovod Balkanski tok, rekla je ona i od najznačajnijih investicija navela kamen temeljac za fabriku Tojo tajers, kao znak da i u vremenu krize Srbija otvara nova radna mesta.

Brnabić je rekla da se nastavlja proces digitalizacije i da su građani tokom vakcinacije videli njen značaj.

Mi smo u decembru isplatili nagrade od 10.000 dinara zaposlenima u zdravstvu i njima još jednom zahvaljujem na svoj žrtvi koje su podneli, rekla je Brnabić i podsetila na podršku ugostiteljskom sektoru i jednokratnu pomoć od 5.000 dinara penzionerima.

Srbija je jedina zemlja u Evropi, možda  i u svetu, koja od 1. januara 2021. godine, posle onako teške 2020. godine, obezbedila povećanje minimalne cene rada od 6,6 odsto, penzija za 5,9 odsto i povećanje plata u javnom sektoru od 3,5 odsto, sa izuzetkom plata u zdravstvu od pet odsto, rekla je Brnabić.

Radimo na novom trećem paketu pomoći privredi i građanima od 2,5 milijardi evra, direktne podrške privedi i građanima, uz posebnu pomoć penzionerima, dodala je.

Srbija beleži rezultate kakve nikad nismo imali, kao najbolji u Evropi završili smo 2020. godinu po ekonomskim rezultatima, rekla je Brnabić.

Brnabić je, u društvu ministara, predstavila rezultate rada u prvih 100 dana rada Vlade Srbije, a uoči toga uručila je nagrade „Dobročinitelj“ kojim se  završava 2020. godina – godina solidarnosti i saradnje.

Bez javnog ocenjivanja ministara

Brnabić je izjavila da je zadovoljna radom Vlade Srbije, da nikada nije ministre ocenjivala javno, pa neće ni sada početi, dok nedavna hapšenja organizovane kriminalne grupe naziva „najvećim, ali prvi udarcem“ organizovanom kriminalu.

Zadovoljna sam onim što smo postigli u 100 dana rada, ali radimo u vanrednim okolnostima, rekla je Brnabić na pitanja novinara pošto je u Kombank dvorani predstavila rezultate rada u prva tri meseca mandata.

Ona je pozvala Srbe na Kosovu i Metohiji, uoči izbora 14. februara, da budu jedinstveni, jer samo tako pokazuju da mogu biti faktor i činilac koji mora da se sluša i uvažava.

Samo kad su jedinstveni, njihova i pozicija Beograda su jače u dijalogu sa Prištinom, rekla je Brnabić.

Nadam se da će političke elite u Prištini shvatiti da građani cene ono šta radite za njih, životni standard, budućnost i bezbednost, jer ako krenu tim putem, i nama će biti lakše da razgovaramo u dijalogu, rekla je Brnabić.

Povlašćene firme, ne znam u kojim oblastima pričate, ali mi danas u svim oblastima imamo toliko poslova da nemamo dovoljno firmi da se jave na javne nabavke da rade posao, rekla je Brnabić na pitanje o poslednjem serijalu Insajdera „Politika kao biznis“.

U ovom trentuku sve naše firme su na maksimumu svog kapaciteta, dolaze nove strane firme, dolaze radnici iz čitavog sveta, rekla je ona.

Brnabić je o nedavnom hapšenju grupe koja se poredi sa „zemunskim klanom“ rekla da ne bi govorila o tome, jer istragu vode nadležne institucije i ne bi da svojim izjavama ugrožava tok istrage i operacije koje se planiraju.

Ovo je bio najveći, ali prvi udarac i da ne bismo ugrozili tok istrage, ali i dalje operacije, rekla je Brnabić, koja je zamolila i ministra odbrane Nebojšu Stefanovića, koji je upitan o tome kao bivši ministar policije, da ne govori o tome.

Molim da ni ja, ni Stefanović ne govorimo o tome. I sami znate koliko je osetljivo pitanje, ljudi koje tražimo, koji ne znaju da ih možda tražimo, prate sve što kažemo da bi možda dobili neku ideju šta radimo, objasnila je ona.

Mislim da sve one koji su radili za državu, a štitili su kriminalce, ni na koga posebno, odgovorila je Brabić na pitanje da li se misli na Dijanu Hrkalović kada se govori da je ova organizovana kriminalna grupa imala podršku u državnim strukturama.

Stefanović je, na pitanje medija o spekulacijama o njegovoj ulozi i aferi prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, rekao da državni organi treba da rade svoj posao.

Rekao sam sve o tom slučaju šta sam imao, predsednik je isto rekao. Svako ko je uradio nešto što nije u skladu sa zakonom, treba da odgovara pred nadležnim državnim organima, rekao je Stefanović.

Stefanović je rekao da Srbija nije donela odluku o odmrzavanju redovnog služenja vojnog roka, da je u toku neka vrsta javne rasprave, kao i da to zahteva godišnju cifru od osam milijardi dinara.

Za sada ta tema ne podrazumeva i da žene služe vojni rok, dodao je on.

Brnabić je, na pitanje o otpisu poreskih obaveza koje sad dospevaju na naplatu iz 2020. godine zbog odlaganja poreza, rekla da je Vlada Srbije tu da razgovara sa svim građanima i privrednicima.

Nemam problem da saslušam zahteve, ali moramo razumeti da budžet nije ćup bez dna, ukazala je ona i podsetila da su Vlada Srbije i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u 2020. godini izašli da paketom podrške privredi.

Ako očekujemo dodatnu podršku države privredi, a privreda očekuje, potrebne su pare u budžetu. Gledaćemo svakome da pomognemo koliko možemo, ali država ne može da funkcioniše bez toga da se plaćaju porezi, pa i u ovako teškim uslovima, rekla je Brnabić.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da će se završiti reformisanje Srbijagasa, rešiće se pitanje gasifikancije, ali, kao što je rekla premijerka, ne mogu se svi koraci otkrivati.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je da pozicija Srbija u regionu nije jednostavna, ali se neće odustati od stava da Srbija bude faktor stabilnosti u regionu.

Selaković je rekao da se Srbija „uzdrži i prećuti“ na neke provokacije iz regiona, podsećajući da je zvanični Beograd protagonista ideja saradnje, poput inicijativi mini Šengena, koji podrazumeva četiri slobode Evropske unije.

Brnabić je zahvalila medijima na podršci i kritikama, jer bez novinara građani ne bi bili upoznati sa radom Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari