Brnabić: Srbija posvećena reformama 1Ana Brnabić Foto: Fonet/TV Fonet

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas u razgovoru sa delegacijom Odbora Senata Francuske za evropske poslove da je Srbija izuzetno posvećena reformama države kako bi u budućnosti postala ravnopravan partner, a ne samo jedna od članica Evropske unije.

Premijerka Brnabić istakla je da Srbija razume i podržava težnju Francuske i drugih država EU ka unutrašnjem jačanju i reformama u samoj EU, imajući u vidu da je to važno ne samo za njene članice, već i za Srbiju i ostale zemlje zapadnog Balkana koje su na putu pristupanja, saopštila je Vlada.

Članstvo u EU, koja je pre svega zajednica vrednosti i prava, prema rečima premijerke, predstavlja deljenje vrednosti i principa, uključujući poštovanje vladavine prava i borbu protiv korupcije.

Žan Bize, kako se navodi, potvrdio je da Srbija i region zapadnog Balkana imaju jasnu evropsku perspektivu, što je još jednom potvrđeno i na prošlonedeljnom Samitu lidera zapadnog Balkana i EU u Sofiji.

Bize je istakao da je neophodno da Beograd i Priština nastave dijalog kako bi se došlo do obostrano prihvatljivog rešenja, uz snažniju podršku EU.

Premijerka Brnabić ponovila je spremnost Srbije za dijalog i pronalaženje kompromisnog rešenja koje će obezbediti stabilnost i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Premijerka je istakla da je Srbija implementirala brojne sporazume postignute u okviru dijaloga prethodnih godina, ali da je neophodno i da druga strana pristupi primeni dogovorenog, pre svega formiranju Zajednice srpskih opština.

Bize je naglasio da će Francuska nastaviti da podržava Srbiju na njenom evropskom putu.

U saopštenju se dodaje da je Bize razgovore sa zvaničnicima u Srbiji ocenio kao izuzetno pozitivne i istakao da je impresioniran vizijom koju predsednica Vlade i lideri Srbije imaju za svoju zemlju.

Premijerka Brnabić rekla je da očekuje da predsednik Francuske Emanuel Makron poseti Srbiju do kraja ove godine, što bi, prema njenim rečima, bila izuzetna prilika da se učvrsti prijateljstvo dve države, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari