Brnabić: Sretenjskim duhom inspirisana Srbija danas primer mnogima u svetu 1Foto: FoNet/Vlada Srbije

Premijerka Ana Brnabić izjavila je na obeležavanju Dana državnosti da je Sretenjskim duhom inspirisana Srbija danas postala primer mnogima u svetu.

Ona je u Marićevića jaruzi kod Orašca, gde je vožd Karadjordje Petrović 1804. godine podigao Prvi srpski ustanak, ocenila da je taj dogadjaj jedinstven u evropskoj istoriji jer je pokazao da „mali ali istrajan narod, oslonjen na sopstvene snage, može da se oslobodi jarma velikih sila“.

„Naši preci su tad počeli borbu za slobodu i nezavisnost a na Sretenje 1835. usvojen je prvi moderan Ustav Srbije, u doba kada su velike sile baštinile robovlasništvo. Tim Ustavom ukinut je kuluk, uvedena sloboda veroispovesti a svaki rob koji stupi na srpsku zemlju, učinjen je slobodnim čovekom. Tada je Srbija bila predvodnik demokratije na Balkanu i Evropi“, kazala je premijerka.

Navodeći da se zbog pandemije korona virusa svet danas suočava sa „najvećom krizom od Drugog svetskog rata“, ona je ocenila da država Srbija i njeni gradjani i u vreme globalne krize „dokazuju da neugasli slobodljubivi plamen Sretenja nastavlja da gori“.

„Duh Sretenja nas i dalje vodi i inspiriše da Srbija visoko vrednuje istoriju i tradiciju i odaje priznanje onima koji su postavili temelje njene državnosti. Sretenjskim duhom inspirisana Srbija je danas primer mnogima u svetu, država koja je sopstvenim snagama postala jedna od najbolje organizovanih kad je reč o vakcinaciji i borbi protiv kovida 19“, ocenila je Ana Brnabić.

Dodala je da se glas takve Srbije „danas mnogo više poštuje u medjunarodnoj areni“.

„Srbija je danas država koja nastavlja da pomaže svojim susedima, takva Srbija je 2020. godinu završila kao evropski prvak u ekonomiji jer otvara radna mesta u vreme kada ljudi širom sveta gube poslove. Sigurna sam da bi naši preci bili ponosni kako se Srbija danas sama, svojim umećem bori sa aktuelnim izazovima“, kazala je premijerka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari