Foto: EPA/ Koca Sulejmanovic

Ona će prisustvovati otvaranju ekonomskog, trgovinskog i finansijskog foruma Kina-zemlje Centralne i Istočne Evrope i obratiće se na plenarnoj sesiji na kojoj učestvuju predsednici vlada zemalja učesnica Samita.

Prvog dana Samita, očekuje se potpisivanje ugovora o nastavku strateške saradnje Srbije i NR Kine, i to: Komercijalnog ugovora o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji autoputa E-763, deonica Preljina-Požega, između Srbije, „Putevi Srbije“ i China Communications Construction Company Ltd., kao i Protokola između Generalne uprave za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin NR Kine i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS o inspekciji, karantinu i veterinarskim sanitarnim zahtevima za izvoz goveđeg mesa iz Srbije u Kinu.

Na marginama Samita očekuje se potpisivanje još nekoliko sporazuma.

Brnabić će imati i odvojene bilateralne susrete sa predsednikom Vlade Estonije Jurijem Ratasom i sa predsednicom Vlade Poljske Beatom Šidlo.

Format saradnje Kina-zemlje Centralne i Istočne Evrope (CIEZ), format „16+1“, sveobuhvatni je mehanizam saradnje na visokom političkom nivou u oblasti ekonomije, posebno infrastrukture, kao i u oblastima poljoprivrede, kulture i medija, nauke i tehnologije, obrazovanja, sporta, IT sektora i drugih oblasti.

Ovaj format saradnje postao je integralni deo inicijative „Pojas i put“, koju je pokrenuo predsednik NR Kine Si Đinping.

U delegaciji sa predsednicom Vlade Anom Brnabić biće potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.