Brnabić: To nije tema o kojoj raspravljamo u Vladi 1

Sedište budućeg medijskog koncerna Miodraga Dake Davidovića, biznismena iz Nikšića i nosioca liste Demokratskog fronta na prošlogodišnjim izborima u tom crnogorskom gradu, biće u Srpskoj kući u Podgorici, izvestili su mediji u Crnoj Gori, pozivajući se na nezvanične izvore.

Potvrdu ili negiranje takvih tvrdnji juče nismo uspeli da dobijemo u kabinetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je pre šest meseci dogovorio otvaranje Srpske kuće u Podgorici, dok nam je u kabinetu premijerke Ane Brnabić rečeno da to nije tema o kojoj Vlada raspravlja, odnosno da nije bila tema na njenim sednicama. Šef srpske diplomatije Ivica Dačić juče nije odgovarao na pozive našeg lista, kao ni čelnici Demokratskog fronta, Andrija Mandić i Nebojša Medojević.

Kako prenose crnogorski mediji, nikšićki biznismen Miodrag Daka Davidović formira medijski koncern koji bi sačinjavali dnevni list, televizija i portal, a uređivačka koncepcija tih medija, izveštavaju dalje, bila bi izrazito opoziciona, bliska politici Demokratskog fronta. Ta televizija bi, prenose tamošnji mediji, koristila tehničku logistiku Srpske kuće, pošto se već privodi kraju izgradnja tehnološki veoma modernog televizijskog studija koji je smješten u središtu Srpske kuće. Takođe, navodi se da televizija, portal i dnevni list formalno ne bi bili deo Srpske kuće, jer je ona vlasništvo Vlade Srbije, ali bi, prenosi se, između ostalog, bili korišćeni njeni kapaciteti. Izvori crnogorskih medija, koji su predstavljeni kao bliski Davidoviću, preneli su da je nikšićki biznismen u potpunosti zatvorio finansijsku konstrukciju za medijski koncern, pošto mu je Vlada Srbije isplatila kompletan iznos za Srpsku kuću, na ime kupovine prostora u Davidovićevoj zgradi u blizini mosta Milenijum. Podsetimo, Vlada Srbije izdvojila je 3,4 miliona evra za kupovinu Srpske kuće na atraktivnoj lokaciji u Podgorici, a Andrija Mandić, lider Nove srpske demokratije i DF, najavljujući pre dve nedelje njeno otvaranje za kraj septembra je rekao da je to izazvalo „antisrpsku histeriju“ vlasti i kvazikulturnih krugova oko nje. Mandić je, inače, jedan od ključnih aktera u stvaranju i sprovođenju ove ideje – otvaranje Srpske kuće – zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a nalazi se na listi optuženih za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori i likvidaciju Mila Đukanovića.

– Niko nije obrazložio zašto su date tako velike pare za kupovinu Srpske kuće u Podgorici. Za početak, čemu ona služi? Srbija i Crna Gora su mogle da sklope detaljan sporazum o kulturno-naučnoj saradnji ako je neko želeo da obimnije predstavi Srbiju i njeno stvaralaštvo u Crnoj Gori – ocenjuje za Danas Žarko Korać, samostalni poslanik na listi Liberalno-demokratske partije u Skupštini Srbije.

On ističe da je ta kuća kupljena od jednog od glavnih finansijera Demokratskog fronta, stranke koja je, navodi sagovornik Danasa, izrazito proruska i temeljni politički protivnik Mila Đukanovića, što, smatra Korać, navodi na sumnju da je tako obeštećen njihov finansijer.

– Pored toga, DF se stalno predstavlja kao glavni zaštitnik srpskog naroda u Crnoj Gori iako se ona oslanja na tesnu saradnju sa strankama u Rusiji i nema mnogo veze sa političkim strankama u Srbiji. Ali ono što zaista izaziva zebnju je da ovaj „poklon“ koji je vrlo nejasno upućen srpskom narodu u Crnoj Gori a u praksi Demokratskom frontu, dolazi u trenutku kada su njeni lideri na optužnici za izazivanje nereda na dan izbora u Crnoj Gori. I da se radi o stranci koja ne priznaje državu Crnu Goru, njene simbole i rezultate poslednjih izbora.

Zaista, o kakvoj stvarnoj nameni te kuće je ovde reč? – postavlja pitanje Žarko Korać.

Mandić i Knežević traže dozvolu za put u Rusiju

Andrija Mandić i Milan Knežević su juče od Višeg suda tražili da im vrati pasoše da bi otputovali u Moskvu na „redovne međupartijske konsultacije sa čelnicima Jedinstvene Rusije“, prenosi portal Insajder. Mandić i Knežević su tom prilikom dostavili kao dokaz i zvaničan poziv na sastanak koji im je uputio funkcioner Jedinstvene Rusije Sergej Železnjak. Železnjak je pre dva dana ruskim medijima potvrdio da je pozvao lidere DF na sastanak. „Bez obzira što vladajuća crnogorska politička grupa i zapadne specijalne službe vrše politički i kriminalni pritisak na lidere crnogorske patriotske opozicije, mi nastavljamo da vodimo otvoreni i dosljedni dijalog sa odgovornim političkim snagama u Crnoj Gori“, rekao je Železnjak RIA Novosti.

Mandiću je, podseća Insajder, početkom avgusta zabranjen izlazak iz Crne Gore i put u Srbiju na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Dikić negirao optužnicu

Suđenje optuženima za državni udar u Crnog Gori nastavljeno je juče, a prema optužnici, deo zavere su i čelnici Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević. Podsetimo, prilikom dogovaranja o formiranju Srpske kuće u Crnoj Gori u februaru ove godine, Aleksandar Vučić je, kako je saopštio Andrija Mandić, rekao da „BIA ne raspolaže nikakvim dokazima ili informacijama o tome da je bilo koji državljanin Crne Gore učestvovao u bilo kakvim kriminalnim radnjama vezanim za ta dešavanja“.

Bratislav Dikić, penzionisani general MUP-a Srbije i bivši načelnik Žandarmerije, pred sudom u Podgorici juče je izjavio da nije kriv, odnosno da nije deo zavereničke grupe koja je planirala državni udar u toj zemlji. „Nikada nisam bio pripadnik kriminalne organizacije, niti ću ikada biti. Nisam nikada učestvovao u nasilju“, naveo je Dikić. Dikić je tokom iznošenja odbrane optužio crnogorskog specijalnog tužioca da mu je „spakovao oružje“ u optužnicu. Ponovio je ono što je već rekao u istrazi, da se 16. oktobra prošle godine našao u Crnoj Gori zbog lečenja, jer je bolestan od kancera. Naveo je i da od ostalih 13 optuženih poznaje jedino Kristinu Hristić, koja mu je prijateljica i sa kojom je putovao. Za svedoka-saradnika Aleksandra Sinđelića rekao je da ga nije poznavao ranije, da ga je upoznao preko Fejsbuka. Ispričao je i da ga je Sinđelić pozvao da dođe na skup protiv NATO u Podgorici i dao mu 500 dolara za lekove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari