Brnabić u Gardijanu: Srbija se menja 1

Srbija se menja i to brzo i ja sam deo te promene, ali ne želim da budem označena kao srpski gej premijer, izjavila je u intervjuu za britanski Gardijan premijerka Ana Brnabić.

Ona je poručila da želi da pokaže profesionalizam, pouzdanost i sposobnost. Brnabić je ponovila da je strateški cilj Srbije da postane članica Evropske unije, ali je napomenula da to ne mora da vodi napuštanju tradicionalnog prijateljstva sa Rusijom.

Bez ikakve sumnje, EU je mesto ka kome mi idemo. Imamo tesne odnose sa Rusijom, istorijski smo povezani, to je u našoj tradiciji i religiji…Nikada nam nije tražemo da biramo jedno ili drugo, rekla je Brnabić govoreći o EU i Rusiji.

Mi smo zemlja koja nema vremena za gubljenje, istakla je Brnabić koja je, kako prenosi Gardijan, od doskorašnjeg premijera Aleksandra Vučića predložena u avgustu 2016. za ministarku za državnu upravu, a potom izabrana za njegovog naslednika.

Gardijan napominje da je Brnabić školovana u Britaniji i da je završila studije na Hull University, a prenosi i njenu izjavu da je oduvek bila zainteresovana za politiku.

Britanski list navodi i da Brnabić ne želi da ističe svoje seksualno opredeljenje i da u ovom momentu ne planira da pokrene pravne reforme za veća prava LGBT populacije. Razlog zašto ja nisam usredsređena na to jeste taj što iskreno verujem da će Srbija biti tolerantnije društvo kada
ljudi budu imali više posla, bolje plaćene poslove i kada ne budu morali da brinu za egizistenciju i za budućnost svoje dece, kao i kada ne budu morale dve ili tri generacije da
žive u istom stanu, objasnila je Brnabić.

Ona je istakla da ne smatra da je Srbija mnogo homofobična.

Znam da je to jedna percepcija i razumem da postoje različiti stavovi u različitim delovima Srbije, dodala je Brnabić. Ona je ispričala da su novinari posetili i selo u centralnoj Srbiji iz kojeg potiče njena porodica i da su pitali ljude ispred jedne prodavnice šta misle o novoj premijerki.

Prema njenim rečima, meštani su odgovorili da oni gaje voće i povrće i da ne diskriminišu ljude. Moramo da čujemo glasove i takvih ljudi. Građani Srbije zaslužuju da se o njima ne misli samo na osnovu ponašanja bučne manjine. Možemo da imamo kulturu različitosti sve dok postoji tolerancija i dok nema nasilja. Svi imamo različite poglede i vrednosti, ali ja ne želim da zakonima menjam mišljenja ljudi, napomenula je Brnabić.

Brnabić je priznala novinaru Gardijana da deo srpske štampe može da bude brutalan, navodi britanski list i napominje da se čuju i tvrdnje da Vučić još upravlja zemljom i da njenu seksualnu orijentaciju koristi kao paravan. Premijerka, međutim, insistira da joj je predsednik Srbije
dao samo opšti savet da obraća pažnju na određen broj pitanja i da se ne rasplinjuje, da izbegava beskorisne sastanke, ali i da ostavi vreme za razmišljanje i brzo delovanje.

Ona je ocenila da će zaštita životne sredine biti jedno od najtežih poglavlja u pregovorima sa EU, ali sigurno i jedno od poglavlja u kome će trebati najviše ulaganja radi ispunjenja uslova.

Gardijan piše da su pregovori o članstvu počeli 2014. i da mnogi građani Srbije gube veru u taj proces i da ostaju emotivno vezani za Rusiju, a Brnabić ističe da istraživanja javnog mnjenja pokazuju da raste podrška članstvu u EU i da su mnogi građani svesni da su reforme važne same po sebi, a ne samo zarad članstva u EU.

Brnabić je ocenila da je put ka članstvu podjednako značajan kao i sam ulazak u EU.

Proveli smo tri godine baveći se ekonomijom, uglavnom se spašavajući od bankrotstva. Slede administartivne promene i ključne reforme u vezi sa vladavinom prava, precizirala je
Brnabić.

Bez vladavine prava i efikasnog i transparentnog pravosuđa sve će početi da se urušava, zaključila je Brnabić, a Gardijan navodi da vredi pratiti da li će Brnabić uspeti u svom poslu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari