Brnabić: Vakcina će biti besplatna za sve građane Srbije 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas putem video-linka sa regionalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hansom Klugeom o epidemiološkoj situaciji i merama koje se sprovode u borbi protiv korona virusa, saopštila je Vlada Srbije.

Brnabićeva je rekla da je trenutna situacija sa epidemijom ozbiljna, ali da se zahvaljujući merama koje država preduzima drži pod kontrolom, kao i da se svakodnevno ulažu napori kako bi se zaštitio zdravstveni sistem zemlje.

U cilju što efikasnije borbe sa virusom, od danas su usvojene nove, restriktivnije mere, istakla je premijerka Brnabić i dodala da Srbija nastavlja i dalje da ulaže značajna sredstva u zdravstvo, koje ostaje ključni prioritet nove vlade.

Premijerka je rekla da je Srbija veoma zainteresovana da dođe do vakcine, čim bude odobrena od relevantnih institucija, kao i da je Srbija već potpisala predugovore sa pojedinim farmaceutskim kućama koje rade na izradi vakcine. Dodala je da će vakcina biti besplatna za sve građane Srbije.

Kluge rekao je da posebno ohrabruju informacije o planovima vlade za dalji razvoj i modernizaciju zdravstvenog sistema, kroz digitalizaciju i formiranje baze podataka.

Naveo je da posebnu pažnju treba obratiti na škole, da se pažljivo prati primena i efekat mera na školski sistem i edukaciju dece.

Na sastanku je bilo reči i o važnosti sistema praćenja kontakata, kako bi se došlo do što preciznijih podataka o broju obolelih, a premijerka Brnabić je istakla da Srbija svakodnevno povećava broj testiranih građana.

Na početku pandemije mogli smo da testiramo samo 800 ljudi, dok danas testiramo PCR testom 12 000 na dnevnom nivou, rekla je Brnabićeva.

Sastanku je prisustvovao i ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari