Brnabić: Vlada vodi računa o mladima 1Foto: FoNet/Vlada Srbije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja učestvuje na Veb samitu u Lisabonu, izjavila je danas da Srbija sada ima mnogo manje izražen problem sa odlaskom mladih i obrazovanih ljudi iz zemlje nego ranije, jer aktuelna vlada vodi računa o potrebama mladih.

„Srbija je zemlja koja se ponosi kompanijama kao što su Nordeus i Seven Bridžis, i zemlja koja ima vodeći evropski centar izvrsnosti u oblasti digitalne poljoprivrede – novosadski Biosens. To su sve uspesi mladih inovatora i talentovanih preduzetnika, koji su imali hrabrost i jasnu viziju i Vlada Srbije će takve ideje uvek podržati“, istakla je premijerka, saopštila je Vlada. Ana Brnabić je rekla kako bi Srbija do kraja godine trebalo da postane članica CERN.

U razgovaru sa novinarom nemačkog ARD Markusom Prajsom o izazovima i rezultatima koje je Srbija postigla u oblasti razvoja tehnoloških i kreativnih industrija i potencijalima novih tehnologija za ekonomski razvoj, Ana Brnabić je navela da su digitalizacija i obrazovanje ključni prioriteti Vlade.

Prema njenim rečima, Srbija je već sada prepoznata kao jedan od lidera u digitalizaciji. „Tri su ključna stuba digitalizacije, i to su eUprava, obrazovanje i ekonomija“, rekla je Ana Brnabić i istakla da je najvažnija trasformacija iz ekonomije koja se zasniva na investicijama u ekonomiju zasnovanu na inovacijama, znanju, preduzetništvu, istraživanju i razvoju. Govoreći o političkim temama, premijerka je rekla da je za Srbiju ključno rešavanje pitanja Kosova i Metohije.

„Srbija je posvećena pronalasku kompromisnog rešenja u dijalogu sa Prištinom. Važna nam je stabilnost u regionu i u interesu Srbije je rešavanje kosovskog pitanja. Time pokazujemo odgovornost prema budućim generacijama“, rekla je Ana Brnabić i istakla da je članstvo u EU strateški cilj Srbije. „Ne opterećujemo se datumima i rokovima. Ono što je važno to je moderna ekonomija koja znači i jaku Srbiju, dalja digitalizacija javne uprave i konkurentnija privreda“, zaključila je Ana Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari