Brnabić: Vučić da ima ulogu mentora nad premijerom 1Foto: FoNet / Nenad Đorđević

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Ana Brnabić, izjavila je danas da je moguće da bude na mestu predsednika Vlade Republike Srbije, ali da je o svemu tome saznala jedino iz medija, te da nije bilo razgovora sa novoizabranim predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o tome.

Ona je gostujući u emisiji Pravi ugao RTV, rekla da bi razmislila o ponudi da bude predsednica Vlade, ali da nije u redu da priča o tome dok traju stranačke konsultacije sa Vučićem.

„Ko god bude premijer, biće mu jako teško“, istakla je ona i podsetila da je njena želja bila da Vučić ostane na mestu premijera, ali da je njegova procena bila da je važnija stabilnost države kao garant toga da će Vlada nastaviti sa nepopularnim ali preko potrebnim reformama. Komentarišući glasove koji dolaze iz SNS, po kojima premijer treba da dođe iz redova naprednjaka, kao najjače stranke, Brnabić kaže da nema ništa protiv tog stava i da je to njihovo pravo, prenosi RTV.

„Meni je važno da nisam imala pritiske da se učlanim u stranku, a to je dokaz da je Vučić cenio stručnost pri izboru ministra državne uprave i lokalne samouprave. Sada nemam vremena da razmišljam o strankama, ja sam za priču ove Vlade i za priču Aleksandra Vučića“, rekla je mininistarka i  naglasila da joj se sviđa rad u vladi, da ima nezavisnost da radi u interesu Srbije, i da joj se Vučić nije mešao u resor.

„Kod njega volim to što može da brzo donosi odluke. Svaki sastanak sa njim traje oko 10 minuta. Postoje periodi kada se ne čujemo po 10 dana, ne pita me šta radim u mom resoru sve dok snosim punu odgovornost za svoj rad. Rad sa njim me više podseća na rad u privatnom sektoru“, navela ona. Govoreći o nezavisnosti budućeg premijera i tezi da se prava moć seli na Andrićev venac, Brnabić je napomenula da je zbog kontinuiteta neophodno da se novi premijer konsultuje sa predsednikom jer je Vučić taj koji je postavio ciljeve ove vlade.

„Vučić treba da ima ulogu mentora nad premijerom u prvih nekoliko meseci. Svima nama je normalno da postoji kontinuitet, ali danas smo spremni da kritikujemo to ako se premijer konsultuje sa predsednikom“, istakla je ministarka.

Komentarišući izjavu lidera Jedinstvene Srbije, Dragana Markovića Palme koji je, obraćajući se novinarima okupljenim ispred zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu, ponovio svoje uverenje da Vladu treba da vodi „domaćin koji zna šta je porodica i ima decu“, Brnabić je rekla da je njegova izjava „neodmerena, neodgovorna i diskriminatorska“.

„Takav stav nije diskriminatorski zbog mene ili zbog LGBT populacije, nego u odnosu na sve građane Srbije koji svojom voljom ili iz zdravstvenih razloga nemaju ili ne mogu da imaju decu. Ja radim za bolju i pravedniju Srbiju u kojoj svi imaju jednake šanse. Njegova izjava sublimira sve ono protiv čega se borim u Vladi Srbije“, rekla je ona.

Brnabić je napomenula da političari moraju dva puta da razmisle pre nego što nešto izjave i dodaje da nema potrebu da se objašnjava sa Draganom Markovićem.

„Ja ne volim kada se to da li je neko gej koristi kao nečija karakterna osobina. Zašto je to važno, a ne da li je pošten, da li voli svoju zemlju, da li je vredan? U izjavi Markovića nisam videla ništa od toga“, objasnila je ministarka Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari