Brnabić za razliku od Vučića nema strane savetnike 1Foto: Fonet

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, za razliku od njenog prethodnika Aleksandra Vučića, nema nijednog savetnika iz inostranstva. Tako je barem rečeno Danasu u njenom kabinetu.

Premijerka Srbije ima svega tri savetnika i to savetnicu za medije Jelenu Kovačević, savetnicu za digitalne i kreativne industrije, film i turizam Anu Ilić i savetnicu za ljudske resurse Ivonu Simić.

Početkom prošle godine, podsetimo, tadašnji premijer Aleksandar Vučić imao je najmanje osam savetnika od kojih su dvojica bila stranci. To su bili Suzana Vasiljević, Dragan Glamočić, Milorad Veljović, Vladimir Božović, Nemanja Stevanović, Gojko Radić, ali i bivši austrijski kancelar Alfred Guzenbauer i nekadašnji italijanski šef diplomatije Franko Fratini.

Jedno vreme savetnik Vučiću bio je i bivši generalni direktor MMF Dominik Stros Kan, kao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali (za ekonomiju) i ambasador Srbije u SAD Đerđ Matković (za diplomatiju).

Na pitanje da li je u kabinetu premijerke nastavio sa radom i „deliveri junit“, koji je uveo Vučić po modelu kabineta nekadašnjeg britanskog premijera Tonija Blera, u njenom kabinetu ističu da „Jedinica za implementaciju strateških projekata, koja funkcioniše pri kabinetu predsednika Vlade Republike Srbije, ima za cilj da poveže i učini efikasnijim rad organa državne uprave“. Oni dodaju da se to posebno odnosi na oblasti u kojima sarađuje više ministarstva i državnih organa, kako bi se građanima i privredi pružile efikasne usluge.

„Primera radi, Jedinica za implementaciju strateških projekata koordinirala je rad na nekoliko važnih projekata, od kojih izdvajamo projekat eBeba, koji omogućava roditeljima da na jednom mestu, u bolnici, završe sve administrativne procedure vezane za rođenje deteta, odnosno prijave rođenje deteta matičaru, prijave prebivalište i zdravstveno osiguranje deteta. U sledećoj fazi tog projekta predviđeno je da se sistem nadogradi tako da roditelji, pored ovoga, u bolnici mogu da podnesu zahtev za roditeljski dodatak“, navodi se u odgovoru iz Nemanjine 11.

Od projekata na kojima je radio „deliveri junit“ izdvajaju i ukidanje obavezne upotrebe pečata i papirnih faktura, „što poslovanje čini efikasnijim i racionalnijim, uz značajne uštede“, ali i projekat eZUP, kojim je omogućeno da državni organi sami razmenjuju podatke, umesto da građani budu „kuriri“ između dva organa državne uprave.

Imena koordinatora „deliveri junita“ i rukovodilaca pet jedinica u okviru tog sistema javnosti za sada nisu poznata.

U vreme Vučićevog mandata kompanija Tonija Blera „Tony Blair Associates“ bila je angažovana o trošku Ujedinjenih Arapskih Emirata na formiranju „deliveri junita“, odnosno jedinica za implementaciju strateških projekata u kabinetu premijera, a Blerov „spin doktor“ Alister Kembel držao je pre dve godine predavanje savetnicima za medije koji rade u vladi.

„Deliveri junit“ funkcioniše u okviru kabineta i ima pet timova – za državnu upravu, poljoprivredu, privatizaciju, infrastrukturu i investicije. Glavni koordinator ovih timova u vreme Vučića nikada nije bio imenovan, a tu funkciju je privremeno obavljao šef kabineta premijera Ivica Kojić. Ana Brnabić bila je ozbiljan kandidat u to vreme za to mesto, u trenutku dok je još bila direktorka Continental Wind Serbia, ali se nakon afere oko vetroparkova od toga odustalo, a Brnabić potom bila imenovana za ministarku za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari