Brnabić zahvalila Fabriciju na brzoj pomoći EU 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila je šefu Delegacije Evropske unije u Beogradu Semu Fabriciju na brzoj pomoći koju je EU uputila za hitne potrebe našeg zdravstvenog sistema, a posebno za finansiranje avionskog prevoza medicinske opreme u Srbiju.

Brnabić je u telefonskom razgovoru predstavila mere koje je Srbija preduzela u borbi protiv Kovida-19 i rezultate koji su do sada postignuti, a Fabrici je pohvalio rad Vlade i zdravstvenog sistema, koji su doveli do dobrih rezultata u ovoj teškoj situaciji.

Premijerka se zahvalila i na donaciji medicinske opreme koju je Evropska unija nabavila za Srbiju, poput specijalnih zaštitnih maski, respiratora, kontejnera potrebnih za trijažu, kao i za prve mere podrške u zaštiti ugroženih kategorija stanovništva poput starih lica, samohranih majki i romske populacije.

Fabrici je objasnio da je ta pomoć deo od 15 miliona evra koje je Evropska unija odobrila Srbiji za hitne potrebe, kao i da su pokrenuti novi vidovi saradnje na osnovu Ugovora o zajedničkim nabavkama i Mehanizama Evropske unije za civilnu zaštitu.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, Brnabić i Fabrici su razgovarali i o merama koje će Srbija preduzeti za podršku privredi.

Fabrici je najavio paket od 78 miliona evra za Srbiju koji je najavila Evropska komisija i istakao potrebu da Srbija i EU zajedno rade na podršci brzom oporavku, posebno malih i srednjih preduzeća.

Brnabić i Fabrici su se složili da Srbija i Evropska unija treba da nastave da blisko sarađuju na prevazilaženju ove krize u duhu solidarnosti i napretku Srbije na putu ka EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari