Brnabić pisala Rami: Albanija ponovo da sagleda odnos prema Kosovu 1Ana Brnabić Foto: Beta/SLOBODAN MILJEVIĆ

Premijerka Srbije Ana Brnabić uputila je premijeru Albanije Ediju Rami dva pisma u kojima je zatražila da Albanija još jednom sagleda poziciju podrške za Kosovo koje je proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine, čime, kako je ocenjeno, pokušava da pogorša odnos Albanije i Kosova, piše danas Koha ditore.

U pismima koja je razmenio sa premijerkom Srbije, Rama je izrazio čuđenje na njen zahtev podsećajući na patnje koje je Srbija izazvala Kosovu u prošlom veku i sadašnje prepreke za učlanjenje u međunarodnim organizacijama, navodi list.

Brnabić u pismu optužuje Kosovo da je negativni činilac koji utiče da sve u regionu ide loše, dodaje prištinski dnevnik.

„Kao što kažete u oba pisma moja je zemlja uspostavila najveće poverenje u Republici Kosovo i njenim vlastima. Ovo je stvarno naša prirodna veza kao jedne nacije, što proizilazi ne samo od naših posebnih veza sa Kosovom, već je tu značajnije i angažovanje međunarodne zajednice i samog Kosova u jačanju državnosti i izgradnji demokratske, multietničke i multi konfencijonalne zemlje“, pisao je Rama.

U pismu predsednici Vlade Srbije 3. decembra 2018. godine Rama je dalje podstetio na patnje Kosova tokom poslednjeg rata kao posledice politike uništavanja koju je vodila Srbija.

„Za deset godina nezavisno svedoci smo da Kosovo radi na lečenju rana koje su izazvane politikom uništavanja i etničkog čišćenja i sada polako ide ka konsolidaciji nezavisnosti, dobre vladavine i evroatlanske perspektive“, napisao je Rama.

Albanski premijer podsetio je Brnabić da je većina zemalja članica UN priznala Kosovo, kao i na uspostavljanje diplomatskih odnosa i mišljenje Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova, što su prema njemu dokazi za napredak Kosova.

I oni koji ne priznaju Kosovo prihvataju ga kao regionalnog partnera od poverenja žednog da doprinese bogatom, sigurnom i bezbednom Balkanu, dodao je Rama.

Rama je istakao da je za njega nerazumljivo da prihvati zahtev premijerke Srbije da Albanija još jednom „sagleda stav u vezi sa podrškom nezavisnosti Kosova“.

„Pozicija Albanije je da je Kosovo nezavisna i suverena država i da sama donosi svoje odluke koje Srbija i druge zemlje treba da poštuju, kao izraz suverene volje naroda Kosova izražene kroz svoje rukovodioce koji su izabrani na demokratski način“, napisao je Rama i dodao da nezavisno od suprotnih stavova o Kosovu Albanija i Srbija treba da nastave saradnju na regionalnom i međunarodnom planu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari