Brnabić: Značajni uspesi u zajedničkim projektima sa Alžirom 1Foto: FoNet/Marija Đoković

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Alžira Abdelkaderom Mesahelom da dve zemlje kroz istoriju neguju tradicionalno prijateljske odnose i da Alžir, kao najveća zemlja afričkog kontinenta, predstavlja jednog od ključnih partnera Srbije u ovom regionu.

Brnabić je naglasila da je Srbija zainteresovana za produbljivanje saradnje sa Alžirom, pre svega na ekonomskom planu, imajući u vidu značajne potencijale u sektorima infrastrukture, građevine, farmacije i poljoprivrede.

Ona je podsetila da u Alžiru uspešno posluju srpske kompanije „Jugoimport – SDPR“, „Hidrotehnika“, „Energoprojekt“, Institut „Mihajlo Pupin“ i „Putevi Užice“, koje zajedno sa alžirskim partnerima postižu značajne uspehe u velikim i važnim projektima u oblasti vodoprivrede, građevinarstva i infrastrukture, navodi se u saopštenju.

Ministar Mesahel naglasio je da postoji dobra saradnja u oblasti odbrane, koja se odvija kroz redovne sastanke Mešovitog komiteta dve države. Izrazio je spremnost da se ovakva saradnja nastavi i ojača kroz razmenu tehnologije i zajednička ulaganja.

Mesahel je posebno istakao važnost saradnje u oblasti obrazovanja, napominjući da se u Srbiji, u ranijem periodu, školovao veliki broj alžirskih građana.

Brnabić se zahvalila šefu alžirske diplomatije na čvrstom stavu Alžira po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.

U saopštenju se navodi da je Brnabić pohvalila predlog Alžira za usvajanje Rezolucije u Ujedinjenim nacijama pod nazivom „Živeti zajedno u miru“, koju je podržala i Srbija, a kojom se 16. maj uspostavlja kao dan kada se posebno ukazuje na važnost promovisanja inkluzije, tolerancije, razumevanja i solidarnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari