Ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova Branislav Grbić izjavio je juče da povratak raseljenih na Kosovo „nije ni izbliza zadovoljavajući“. Grbić je za agenciju Beta kazao da bi proces bio uspešniji kada bi imao punu podršku i međunarodnih i domaćih faktora.
– Povratak je složen proces, svi faktori koji su zainteresovani za proces, uključujući i Vladu Srbije i Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, moraju učestvovati u njegovoj realizaciji – rekao je ministar.
Prema njegovim rečima, unapređenju procesa povratka doprinelo bi i rešavanje sporova oko povratka imovine, i u tom cilju i Ministarstvo za povratak i celokupna zajednica treba da daju podršku Kosovskoj agenciji za imovinu.
– Neophodno je da se kroz zakonsku regulativu ubrza rešavanje predmeta i sporova vezanih za imovinu, kako bi se stvorilo poverenje i tako ostvarila želja za povratkom – naveo je Grbić i dodao da je Kosovskoj agenciji za imovinu dosad podneto više od 23.000 zahteva.
Podsećajući da se do danas od više od 200.000 raseljenih, po podacima UNHCR, na Kosovo vratilo 17 hiljada ljudi, od čega je 45 odsto povratnika srpske nacionalnosti, Grbić je kazao da taj procenat „nije ni izbliza zadovoljavajući“. Ministar je rekao da njegovo Ministarstvo radi na strategiji povratka i opstanka zajednica i da je od 2005. dosad u projekte realizovane u saradnji sa UNDP, UNHCR i Unmikom, uložilo 15 miliona evra. Ministarstvo je ove godine prvi put izdvojilo dva miliona evra za reintegraciju zajednica kroz 45 projekata čija se realizacija uskoro očekuje. Među njima su izgradnja škole i sportskog terena u Štrpcu i Gračanici, infrastrukture u Plementini, obnova 15 kuća za povratnike u Novom Selu, u opštini Vučitrn. Kao jedan od najvažnijih i najuspešnijih projekata Ministarstva, Grbić je naveo povratak 74 porodice u Srpski Babuš kod Uroševca. Za ceo projekat koji podrazumeva i izgradnju farme, kako bi povratak bio održiv, izdvojeno je tri miliona evra, kazao je on.
Sledeće godine bi trebalo da počne i sprovođenje programa „Sutra“, koji je dao odlične rezultate u Bosni i Hercegovini, rekao je on. Grbić je dodao da će za tri godine u realizaciju tog programa, koji podrazumeva reintegraciju zajednica u pilot opštine koje će biti naknadno određene, biti uloženo 10 miliona evra.